“Musca pe colivă”, să rămână un obicei balcanic!


Scrisoare deschisă către dl. Sorin Cehan, Gazeta Românească – Italia.

Domnule Sorin Cehan,

din articolul publicat în Gazeta Românească (nr. 21 dec. 2007 – 3 ian. 2008, paginile 7-8) rezultă că o persoană, E.L., din Brașov, își asumă paternitatea campaniei de donare a sângelui lansată de asociația “Italia Romania Futuro Insieme” (IRFI onlus). Această afirmație este falsă, nedreaptă iar la nivel de comunitate românească, nu ne face onoare. Minciuna are picioare scurte, atât la poalele Tâmpei cât și la Arcul lui Constantin.

După cum ați observat, am precizat numele asociației în italiană și alegerea nu este întâmplătoare.

Din respect față de cititori și de persoana E.L, nu voi demonta cuvânt cu cuvânt cele afirmate în articolul citat, pentru că cine ne cunoaște, știe probitatea noastră morală. Mă rezum, în schimb, la ceea ce transmit fotografiile materialului respectiv. O comparație între cele două imagini, vorbește de la sine. 

Încep cu a doua fotografie, în care E.L. apare singură (amănunt interesant pentru o asociație, nu credeți?), într-un ambient de interior, și cu pancarta pe un perete. Hotărâtoare și fără drept de replică este, însă, prima fotografie. Aici, E.L. apare alături de asesorul Battaglia și încă o româncă. Ar fi fost normal să facă o fotografie de documentare chiar în dreptul pancartei cu asociația ei. Ei bine, așa ceva nu apare, dimpotrivă, pe fundalul acestei fotografii se vede clar o pancarta din care se mai pot citi literele “-ieme”? Că este vorba de terminația în italiană a asociației IRFI, este mai mult decât evident. Numai cine e de reacredință nu acceptă că literele respective vin de la “Insieme”, nimic altceva decât cuvântul care încheie denumirea asociației în italiană: “Italia Romania Futuro Insieme”. Așadar, asociația condusă de E.L. își asumă reușita unei inițiative la care nu a contribuit cu nimic, întregul efort logistic fiind suportat de IRFI onlus.

Am rămas uluită de ridicolul situației în care ajunge imaginea românilor. Când după ani de zile de denigrare sistematică, în sfârșit, am reușit să dăm dovadă ca împreună putem schimba aceasta percepție negativă, acum băgăm bețe-n roate singuri, românii, unii altora. 

Nu este rolul nostru să judecăm ce fac alții, pentru că ne bucură și cel mai mic gest de omenie. Dar considerăm ca însușirea nedreaptă, de către o persoană/asociație, a unei inițiative reușite lansată de o altă asociație, arată lipsă de respect și pune serioase semne de întrebare cu privire la eficiența respectivei asociații ori la bilanțul anual al activităților acesteia.

De la președinta unei asociatii, sincer, mă așteptam mai multă transparență mediatică și onestitate intelectuală. Mai mult decât atât, este lamentabil că o inițiativă benefică pentru imaginea românilor în Italia, a ajuns obiect de revendicare rușinoasă și capital de imagine de prost gust.  

Asociația “Italia Romania Futuro Insieme” dezaprobă ferm o asemenea practică și iși dorește numai să continue propriile proiecte, indiferent de ritmul altor asociații. Dar speră, în același timp, ca obiceiul cu musca pe colivă, să nu mai fie practicat și la umbra columnei lui Traian.

Cu stimă pentru celelalte asociații și pentru Gazeta Românească,

Simona Cecilia Farcaș,

președintele asociației Italia Romania Futuro Insieme

Roma, 15 ianuarie 2008

Asociația IRFI onlus ”Italia Romania Futuro Insieme”, la campania de donare de sânge desfășurată la Roma
Italia Romania Futuro Insieme
Pubblicità

Un commento su ““Musca pe colivă”, să rămână un obicei balcanic!

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...