Patrule ale democraţiei şi ale cetăţeniei


Roma, 20 februarie 2009

În timp ce guvernul italian dă undă verde “voluntarilor pentru siguranţă”, în ideea înăbuşirii comportamentelor deviante pentru care sunt învinovăţite comunităţi întregi , in special comunitatea românească, rezidente in teritoriul italian, Radicalii lansează “patrulele democraţiei şi cetăţeniei” în toată Italia.

Campania va porni duminică, 22 februarie în Roma (orele 13:00-16:00), unde, în cadrul întâlnirilor duminicale ale membrilor comunităţii româneşti la Anagnina, vor fi dispuse mese de informare despre dreptul de vot al românilor rezidenţi în Italia la alegerile europarlamentare din luna iunie. Exponenţi radicali, printre care şi deputata Rita Bernardini, vor lua cuvântul în piaţă şi vor distribui românilor formulare şi, de asemenea, informaţii utile pentru înscrierea pe listele electorale la următorul scrutin.

Această campanie de informare suferă de lipsa totală a resurselor din partea Guvernului care preferă să le folosească pentru măsuri neliberale precum cel votat astăzi de către Consiliul Miniştrilor.

basta1

Zilele trecute asociaţii de români, polonezi şi bulgari, împreună cu radicalii, au atins un obiectiv comun: transmiterea din partea RAI – Radioteleviziunea italiană, a unui mesaj publicitar informativ în legătură cu dreptul de vot al comunitarilor şi data ultimă pentru a putea fi înscrişi pe lista suplimentară specială pentru electori, adică până pe 9 martie 2009 .
manife-rai

Va fi necesar să se vigileze asupra Primăriilor pentru ca să nu se suprapună obsacole birocratice la înregistrarea pe listele suplimentare a comunitarilor cu drept de vot.

Foto -Registrazione al voto dei comunitari – Festival della comunità romena ad Anagnina, 22-02-2009

On. Rita Bernardini con i romeni ad Anagnina - Roma

On. Rita Bernardini con i romeni ad Anagnina - Roma

Video – Comunità Romena – Anagnina Festival – Radicali Italiani e il diritto di voto alle elezioni europee, 22 gennaio 2009 (intervento dell’On. Rita Bernardini

Numai dând concretitudine drepturilor de cetăţenie scrise pe hârtie este posibil să învingem clima de intoleranţă şi de violenţă care riscă să caracterizeze din ce în ce mai mult zilele în care trăim. Acţionând toţi împreună pentru a da viaţă Patriei Europene comune ne face mai responsabili fie pe planul drepturilor fie pe cel al obligaţiilor şi al respectului regulilelor.

non-lasciateci-soli

Facem apel tuturor asociaţiilor şi mişcărilor care astăzi denunţă scandalul “rondelor” pentru ca să se unească în această reacţie comună liberală şi non-violentă.

ronde

Stupri diminuiti dell’8, 4% nel 2008

In Italia gli episodi di violenze sessuali nel 2008 sono diminuiti dell’8,4%, secondo dati diffusi dal Dipartimento della Pubblica sicurezza. Analizzando l’andamento del fenomeno nel triennio 2006-2008, risulta che gli autori sono italiani nel 60,9% dei casi, seguiti dai romeni (7,8%) e dai marocchini (6,3%).Le vittime sono per lo piu’ donne (85,3%) e di nazionalita’ italiana (68,9%).La maggior parte degli stupri rientra nelle violenze sessuali non aggravate, anche queste in diminuzione del 7,4%. I casi di stupro di gruppo, dopo un incremento registrato nel 2007 (+10,9%) invece sono diminuiti del 24,6%, mentre per le violenze sessuali aggravate e’ stato registrato un trend decrescente nel triennio 2006-2008 con il -16%. Nel 2007, invece, in Italia era stato registrato un aumento dei casi di violenza sessuale del 5% rispetto al 2006 (da 4.821 a 5.062 episodi). Lo scorso anno le forze di polizia hanno individuato 8.845 autori di violenze sessuali, a fronte di 8.749 segnalazioni nel 2007 e di 7.715 nel 2006.

Legge spagnola contro la violenza di genere

Un commento su “Patrule ale democraţiei şi ale cetăţeniei

 1. Federazione delle Associazioni dei Romeni in Italia
  Federatia Asociatiilor Românilor din Italia

  COMUNICAT DE PRESĂ

  21 . 02 . 2009

  INVITAȚIE LA DIALOG

  Federația Asociațiilor Românilor din Italia salută poziția echilibrată a autoritățiilor Statului italian în ceea ce privește situația tensionată creată artificial în jurul comunității românești de către massmedia italiană, în urma unor acte de violență presupus comise de către cetățeni europeni proveniți din România.
  Această stare de fapt a fost evidențiată și de către Premierul Silvio Berlusconi, care a menționat faptul că anumite acțiuni ale Guvernului sunt generate de către presiunea exercitată de mass-media.
  În legătură cu Decretul Lege ce permite constituirea unor asociații cetățenești care să vegheze la siguranța cetățenilor, F.A.R.I. consideră Statul de drept italian suficient de puternic pentru a gestiona eficient cazurile izolate de violență.
  Totodată, Federația Asociațiilor Românilor din Italia mulțumește Vaticanului, precum și Bisericii Ortodoxe Române pentru poziția exprimată și dăruirea cu care se implică în depășirea situației create, evidențiind în permanență valorile creștine comune celor doua popoare.
  Federația Asociațiilor Românilor din Italia apreciază poziția Președintelui Camerei, domnul Gianfranco Fini, care evidențiază pericolul asocierii mentale dintre emigranți și fenomenele criminale, ce se pot răspândi în toate păturile sociale ale populației italiene, mai ales în conjuctura economică actuală.
  Federația Asociatiilor Romanilor din Italia salută anunțata vizită a Ministrului de Externe român, domnul Cristian Diaconescu, solicitând permanentizarea unui dialog direct și constant cu omologii din Italia pentru o interpretare corectă a acțiuniilor întreprinse de autoritățiile italiene și pentru elaborarea unor strategii comune pe termen lung ce vizează o reală integrare europeană a celor două state.
  Federația Asociațiilor Românilor din Italia adresează un apel către mass-media din cele două țări de a nu amplifica nejustificat situația creată, considerând extrem de periculoasă o tensionare a relațiilor interetnice, inclusiv în interiorul comunității românești, în marea ei majoritate bine integrată în structura socială italiană. Totul poate degenera în dramatice acte de violență îndreptate în special împotriva țiganilor (rrom), românii onești considerându-i pe aceștia din urmă vinovați pentru imaginea negativă a întregii comunități și a României.
  Totodată, Federația Asociațiilor Românilor din Italia face un apel către toți factorii de răspundere din Uniunea Europeană de a se implica pentru rezolvarea situației dificile în care se regăsește etnia țigănească în Europa, considerând că Statul român nu este singurul responsabil.

  Federazione delle Associazioni dei Romeni in Italia
  Sede Legale: Piazza Campitelli, 9 – Roma.
  Tel: 06 90289211; Fax: 06 83390164
  info@faritalia.org / http://www.faritalia.org
  C.F. 94058160030

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...