Antonio Momoc lansează volumul „Capcanele politice ale sociologiei interbelice – Şcoala gustiană între carlism şi legionarism”


Vineri, 20 ianuarie 2012, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București (Bd. Schitu Măgureanu, nr. 9), în Sala de Consiliu, începând cu ora 16:00, va avea loc lansarea cărții prof. Antonio Momoc “Capcanele politice ale sociologiei interbelice. Școala gustiană între carlism și legionarism”. Lansarea va avea loc în prezența autorului şi va fi moderată de prof. univ. dr. Zoltán Rostás; vor lua cuvântul Doina Jela din partea editorului Curtea Veche Publishing,  criticul  Paul Cernat, politologul Cristian Pîrvulescu și sociologul Dumitru Sandu.

“Capcanele politice ale sociologiei interbelice. Școala gustiană între carlism și legionarism”

“Capcanele politice ale sociologiei interbelice. Școala gustiană între carlism și legionarism”

“Capcanele politice ale sociologiei interbelice. Școala gustiană între carlism și legionarism”, prima carte de autor a lui Antonio Momoc,  este considerată  o primă încercare  de inventariere sistematică a orientărilor politice individuale și/sau de grup ale membrilor tineri ai Școlii Sociologice de la București. Importanța volumului constă, conform antropologului Zoltán Rostás, în analiza lipsită de mitizare a dimensiunii politice a vieții unui grup intelectual. Specifice demersului sunt detașarea de modelul cultural actual și contribuția la identificarea erorilor preluării modelului interbelic în perioada postdecembristă. Astfel, lucrarea se evidențiază prin obiectivitatea investigației și poate constitui un punct de plecare pentru studiul politologic al altor forme de manifestare culturală din perioada interbelică.

Volumul va fi dezbătut și marti, 24 ianuarie 2012, de la ora 18, la Muzeul Țăranului Român în prezența autorului și a editorului. Vor participa: Iulia Popovici de la “Observator cultural”, Șerban Anghelescu – etnolog, Zoltán Rostás – sociolog, Laurențiu Ștefan – politolog.

Antonio Momoc

Antonio Momoc

Antonio Momoc  este lector dr. la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, moderator al Serilor FJSC, având o dublă formare academică  și  experiență, atât în media, cât și în comunicarea politică. Autorul a mai publicat la editura Curtea Veche lucrarea “Activiștii mărunți – Istorii de viaţă”, alături de Zoltán Rostás, în 2007.

Mai multe detalii pe http://www.antoniomomoc.ro/about/ .

4 commenti su “Antonio Momoc lansează volumul „Capcanele politice ale sociologiei interbelice – Şcoala gustiană între carlism şi legionarism”

 1. Doina JELA. Sociologul ca om al cetăţii. Interviu cu Zoltán ROSTÁS
  Sursa http://www.observatorcultural.ro/Sociologul-ca-om-al-cetatii*articleID_26466-articles_details.html

  Zoltán Rostás este sociolog, profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, autor al unui mare număr de cărţi de istorie orală. Cele mai multe dintre volumele din ultimii ani, scoase în colaborare cu mai tineri specialişti, tind să aprofundeze o temă devenită un fel de domeniu al cărui „proprietar exclusiv“ pare să fie. Este vorba despre sociologia interbelică şi despre cel mai important reprezentant român al acesteia, Dimitrie Gusti. Un dialog despre importanţa apariţiei, la Editura Curtea Veche, a cărţii lui Antonio Momoc, Capcanele politice ale sociologiei interbelice. Şcoala gustiană între legionarism şi carlism.
  http://arhiva-romanilor.blogspot.com/2012/01/doina-jela-sociologul-ca-om-al-cetatii.html

 2. România se întoarce în secolul al XIX-lea
  Written by Antonio Momoc on May 23rd, 2012

  Prin schimbarea sistemului electoral, România se întoarce în secolul al XIX-lea. România a folosit sistemul electoral majoritar în secolul XIX atunci când funcționa votul cenzitar. O dată cu introducerea votului universal, începând din 1919, sistemul electoral din România a fost unul de reprezentare proporțională. Inițiativa legislativă aparținând PDL prin care candidatul care obține cele mai multe voturi într-un singur tur de scrutin, chiar dacă nu are majoritatea, să câștige alegerile a fost votată de către USL.
  Uniunea Social Liberală, prin votul parlamentarilor PSD și PNL, duc la bun sfârșit o inițiativă a PDL. Ajunși în opoziție, parlamentarii PDL înțeleg mai clar acum aberația pe care o susțineau atunci când erau puternici. Nu are importanță faptul că USL va avea de câștigat la următoarele alegeri generale din acest sistem electoral majoritar într-un tur (așa numitul “uninominal pur”): semnificativ este că România se întoarce iarăși înapoi și că democrația românească are cel mai mult de pierdut.
  Cu câteva luni în urmă PDL solicita comasarea alegerilor generale cu cele locale. Atunci liderii PSD și PNL au sărit ca arși că schimbarea legii electorale contravine recomandarilor Comisiei de la Venetia potrivit carora legislația electorală nu poate fi modificată decât cu minimum 12 luni înainte de alegeri. Acum, când se văd cu pâine și cuțitul în mână fac exact același lucru pe care îl cereau fostei puteri să nu îl facă.
  Marea Britanie este singurul stat din Europa care mai foloseşte astăzi sistemul electoral majoritar într-un singur tur. Dar britanicii vor introduce curând sisteme de compensare, deoarece cetățenii s-a saturat de aceeași politicieni care se schimbă între ei de zeci de ani din cauza sistemului majoritarist. Sistemul electoral majoritar într-un tur și în două tururi este interzis la alegerile pentru Parlamentul European. Motivul este simplu: acesta este un tip de scrutin profund nedemocratic la care statele europene au renunțat la începutul secolului XX. Partidele mici, formațiunile care pornesc cu șansa a treia și independenții nu mai au nicio șansă să ajungă în Parlament prin “uninominalul pur”.
  Democrația nu înseamnă majoritarism, nu înseamnă că cei care sunt mai mulți și mai puternici pun pumnul în gură celor care sunt mai puțini și mai slabi. Democrația înseamnă respectul minoritarilor, consens și dialog, reprezentarea minoritarilor în Parlament și în administrație. Democrația parlamentară înseamnă că în spațiul public este validă și consultată și opinia celor care sunt în minoritate. Din acest motiv reprezentarea proporțională este democratică, în vreme ce reprezentarea majoritară nu este legitimă. Din acest motiv democrația practică este consensualistă, nu majoritaristă. Cu o clasă politică iresponsabilă, cu populiști și demagogi clasați primii în sondaje, cu parlamentari care își văd exclusiv interesele personale (afacerile cu statul și câștigarea unui nou mandat), România se întoarce iar din drumul ei spre democrație.
  Filed under: Educaţie, Marketing politic, Media, Politics & Policies, Studenţeşti
  Călin Georgescu: “În 2030 omenirea se va confrunta cu criza apei și a hranei” »
  One Response to “România se întoarce în secolul al XIX-lea”
  Jack Spintecătorul said:
  Schimbarea sistemului de vot (de la sistemul de atribuire la cel majoritar într-un tur) e ca un cuțit înfipt în inima democrației. De acum românii vor avea într-adevăr numai conducătorii pe care și-i merită!

  Sursa: http://www.antoniomomoc.ro/romania-se-intoarce-in-secolul-al-xix-lea/

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...