1 Decembrie, Ziua Naţională a României


Matteo

De 22  de ani, românii îşi serbează  Ziua Naţională  pe 1 Decembrie, data fiind aleasă după Revoluţia din 1989 ca “Ziua Naţională României”, sărbătorită  în cinstea Marii Uniri a Principatelor Române (1918). Românii din lumea  întreagă se bucură “împreună” de Ziua Naţională în chipuri diferite, de la manifestări cu cântece şi dansuri populare până la mese întinse cu mititei pe grătar, mâncare de fasole cu ciolan afumat şi vin fiert…

Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inima română,
Să-nvârtim hora frăţiei
Pe pământul României!

Iarba rea din holde piară!
Piară duşmănia-n ţară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori şi armonie!

Măi muntene, măi vecine
Vină să te prinzi cu mine
Şi la viaţă cu unire
Şi la moarte cu-nfrăţire!

Unde-i unul nu-i putere
La nevoi şi la durere
Unde-s doi puterea creşte
Şi duşmanul nu sporeşte!

Amândoi suntem de-o mamă
De-o făptură şi de-o samă,
Ca doi brazi într-o tulpină
Ca doi ochi într-o lumină.

Amândoi avem un nume,
Amândoi o soartă-n lume.
Eu ţi-s frate, tu mi-eşti frate,
În noi doi un suflet bate!

Vin la Milcov cu grăbire
Să-l secăm dintr-o sorbire,
Ca să treacă drumul mare
Peste-a noastre vechi hotare,

Şi să vadă Sfântul Soare
Într-o zi de sărbătoare
Hora noastră cea frăţească
Pe câmpia românească!

(Hora Unirii, de Vasile Alecsandri, publicată pentru prima dată în 1856)

1decem

                                        

Publicăm in continuare  mesajul ministrului afacerilor externe, dl Titus Corlăţean, adresat tuturor românilor cu ocazia Zilei Naţionale a României.

 Mesajul de Ziua Naţională a României   1 Decembrie

Cu ocazia acestui 1 Decembrie – ziua naţională a românilor din ţară şi de peste hotare – urez naţiunii noastre să aibă puterea şi viziunea de a crede într-un proiect naţional. Îndemn toţi românii să nu uite, oriunde s-ar afla că ţara lor, România, contează!

Contribuţia şi expertiza românească sunt apreciate peste tot în lume. Implicarea noastră în proiectele euro-atlantice fac din ţara noastră un partener de încredere la nivel internaţional, iar rolul pe care ni-l asumăm în cadrul UE şi al NATO,  este unul tot mai vizibil şi mai semnificativ. 2012 a fost un an intens, atât pe plan internaţional, cât şi pe plan intern. Sunt convins că avem, ca naţiune, înţelepciunea de a fi uniţi în jurul unui proiect naţional, care să ne inspire zi de zi şi care să ne facă să ne uităm cu mândrie la semenii noştri.

Să folosim acest prilej nu numai pentru a sărbători, ci şi pentru a reflecta la semnificaţia Marii Uniri – forţa unui crez comun care a schimbat destinul unui popor.  Doresc ca fiecare dintre noi să poarte în suflet mândria de a fi român. Cred în forţa solidarităţii şi unităţii naţionale, care poate genera energii creatoare remarcabile, de natură să ducă la îndeplinirea dezideratelor naţionale.

O Românie puternică, prosperă, nu se poate realiza decât prin unitatea românilor de pretutindeni!

Titus Corlăţean

Un commento su “1 Decembrie, Ziua Naţională a României

 1. Cum s-a nascut “Hora Unirii”?

  De cand dateaza povestea “horei unirii”? “Din anul 1859” se va raspunde. Dar cum s-a nascut ea? A fost rezultatul unui sentiment national aparut spontan in piepturile moldovenilor si muntenilor de odinioara? Cert este ca evenimentul nu a ramas fara ecou in fantezia oamenilor simpli caci, cincizeci de ani mai tarziu, dr. Nicolae Minovici descoperea un tatuaj reprenzentand doua femei nud, care-si uneau mainile sub o singura coroana. Acel tautaj publicat in anul 1898 in lucrarea Moda tatuajelor din Romania reprezenta simbolic, prin filtrul intelegerii unui om simplu, “unirea Moldovei si a Valahiei”.
  Hora Unirii a aparut si ea cu prilejul acelui eveniment si am avut surpriza sa descopar, ca nu ar fi fost rezultatul unui sentiment puternic de manifestare a multimilor inflacarate de patriotism.
  Viata taranului nostru, precum si a targovetilor, nu era de invidiat la mijlocul secolului al XIX-lea. Saracia, adesea bolile nutritiei insuficiente, ale mizeriei in general, erau prezente in viata multora. Apoi, alternative sociale nu prea existau pentru cei aflati la baza piramidei sociale, iar conturarea unui stat nou ii lasa pe multi aproape indiferenti. Obiceiurile si mentalitatile nu se puteau schimba de la o zi la alta, lucru pe care il stim si astazi, insa noul stat trebuia sa se legitimeze cu simboluri cotidiene mai putin manevrate inainte.
  In anul 1860 a fost publicata o caricatura a noilor moravuri, al carei mesaj ar surprinde pe orice istoric si nu este de trecut cu vederea o astfel de imagine a trecutului. Deoarece in aceasta aparent banala caricatura apare un grup de tarani dansand o hora, desculti si incurajati de biciul jandarmilor imbracati in uniforma napoleoniana. Textul care insoteste imaginea este una dintre strofele “Horei Unirii”, in alfabet chirilic! Pana si soarele zambea loviturilor de bici, care-i fortau pe tarani sa danseze “Hora Unirii”, astrul ceresc fiind impodobit cu celebra palarie napoleoniana. Forme fara fond. Folosindu-se forme noi, precum uniforma evropeneasca si simbolurile unitatii statale, care traversau Europa natiunilor moderne, fondului autohton i se aplicau aceleasi formule: lovituri de bici pentru a-l forta pe localnic sa adopte noile simboluri, in care el nu credea. De aceea, nu-i de mirare ca la 1848-1849 aceiasi tarani fortati sa danseze “Hora Unirii” la 1859 nu erau interesati de cuvintele cele noi precum “libertate” sau “constitutie”. Ei doreau ceva mult mai simplu si mai aproape de nevoile lor: pamant. Cat de mult s-a inteles acest lucru la 1848 sau zece ani mai tarziu, ne ofera un raspuns anul 1907.
  Povestea pe scurt a nasterii simbolului propagandistic al “Horei Unirii” vine sa intareasca certificarea unei realitati: Romania moderna s-a nascut grabnic fiindca timpurile o cereau pentru a nu disparea politic, dar sacrificiul a fost ceea ce numim “forme fara fond”.

  (Cum s-a nascut “Hora Unirii”?, 1 iun 2007, Adrian Majuru, Ziarul financiar)

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...