Vescovo di Bolzano, Ivo Muser: “Affrontiamo la pedofilia”


Progetto pilota della curia altoatesina per vicinanza alle vittime

Il monsignor o Ivo Muser, classe 1962, l’ordinario più giovane d’Italia, si smarca e prende le distanze da quei confratelli che lamentano un assedio dei mass media sul fronte degli abusi. “L’integrità e la dignità del bambino sono inviolabili”.  Così via a uno sportello  indipendente dove è possibile ricevere ascolto e aiuto

 Foto: Fotostudio Karl Bruneck

Foto: Fotostudio Karl Bruneck

Bolzano, 1 maggio 2012 – “L’ORRORE della violenza sessuale sui minori non va ridimensionato, ma affrontato in modo offensivo e preventivo”. Alla vigilia dell’assemblea della Conferenza episcopale italiana, che a maggio approverà le linee guida contro la pedofilia, da Bolzano arriva un messaggio forte e chiaro. Il vescovo Ivo Muser, classe 1962 – attualmente è l’ordinario più giovane d’Italia –, si smarca e prende le distanze da quei confratelli, da ultimo il pastore di Imola, monsignor Tommaso Ghirelli, che lamentano un assedio dei mass media sul fronte degli abusi. Sul punto Muser è cristallino: “L’integrità e la dignità del bambino sono inviolabili e perciò da proteggere, salvaguardare e ristabilire, se danneggiate”. Passando dalla teoria alla pratica, la diocesi di Bolzano-Bressanone presenta un progetto pilota in Italia per dimostrare in concreto la vicinanza alle vittime. Si tratta di uno sportello indipendente dove è possibile ricevere ascolto e aiuto.

Quattromila casi di abusi su minori, commessi da chierici e segnalati alla Santa sede, tra il 2000 e il 2010. Monsignor Muser, è una cifra impressionante?

“Ogni persona, che ha subito una violenza, è troppo. È uno scandalo, una piaga, una ferita aperta nella Chiesa. Sono reati commessi da sacerdoti, religiosi e da operatori pastorali ai danni di bambini e ragazzi all’interno delle istituzioni ecclesiali. Dietro queste cifre ci sono uomini, donne, persone, famiglie, comunità ed altri colpiti direttamente o indirettamente”.

Continua su Quotidiano.Net  

Annunci

Un commento su “Vescovo di Bolzano, Ivo Muser: “Affrontiamo la pedofilia”

 1. Printre numeroase comunităţi străine care trăiesc în Bolzano, se distinge după numărul, activitatea intensă de iniţiative de agregare şi de integrare, pe care le care promovează, Comunitatea românească. Fără îndoială, în acest moment, este grupul de străini cel mai numeros. Concetăţenii nostri români sunt angajaţi în diverse ramuri de activitate: în industrie, în asistenţa medicală şi în asistenţa la persoană sau domiciliară.
  Nu este uşor pentru nimeni a trăi într-o ţară străină, a învăţa o limba, a se integra cu celelalte grupuri lingvistice şi, mai ales, a suporta îndepărtarea de ţara lor. Cum se întâmpla şi în trecut, în cadrul comunităţilor italiene din întreaga lume. Fiecare comunitatea are nevoie de momente de agregare şi de socializare pentru a nu pierde identitatea naţională şi cultura lor de origine.
  Comunitatea românească din Bolzano s-a regăsit atunci când, în anul 2004, a sosit în oraşul menţionat un preot catolic de rit oriental (unit cu Roma Uniţi sau greco-catolici, păstrez în acelaşi timp ritualul şi tradiţia bizantină, dar recunosc autoritatea Papei). Dânsul locuieşte în oraş, lucreaza la oţelerie Valbruna şi se ocupă cu viaţa religioasă şi socială a compatrioţilor săi, sprijinit şi asistat de soţia sa Maria, lucrează la centrul Firmian pentru bolnavii pe termen lung.
  În fiecare duminică, la ora 10, în cripta bisericii din S. Pius al X, în strada Resia, pr. Marius Visovan slujeşte Sf. Liturghie solemnă după ritul bizantin în limba română, numită Liturghia Sfântul Ioan Gură de Aur: o Liturghie pentru credincioşii români, la care şi alţi credincioşi pot să ia parte, destul de lungă pentru obiceiurile noastre, dar extrem de fermecătoare, plină de rugăciuni solemne, cântece, gesturi simbolice, cu cinstirea icoanelor tradiţionale, reprezentând sfinţi ai Bisericii Răsăritene. O liturghie care aminteşte timpurile trecute, dar care nu neglijează apropierea cu credincioşi şi participarea comunităţi, chemată să intervină cu răspunsuri, la rugăciuni, ectenii şi cântece.
  Dar aspectul religios şi Sf. Liturghia nu sunt singurul de care se îngrijeşte părintele Marius: sprijinit de o comunitate tânără şi entuziastă, domnia sa a organizat o serie de activităţi de divertisment, activităţi sociale şi culturale, care implică grupul din Bolzano, dar şi alte comunităţi di Nordul Italiei.
  În ziua de 8 noiembrie, de pildă, se prăznuieşte solemnitatea Sfinţilor Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafael, solemnitatea care este urmată de o sărbătoare a castanelor. În seară de Crăciun – după o tradiţia din Maramures – credincioşi se găsesc sub casa preotului, execută colinde şi se schimbă urări de bine, urmate de o masă festivă.
  Părintele Marius organizează, de asemenea, pelerinajele la diverse sanctuare din regiune şi din alte părţi: la Pietralba, la San Romedio, la Sf. Antonio din Padova, unde, o dată pe an, toţi credincioşii noştri românii din Italia participă la pelerinajul de la Padova, la S. Liturghia celebrată de către un episcop greco-catolic venit special din România.
  În ianuarie participă la “Ziua imigrantului”, cu o Sf. Liturghie celebrată de către episcopul din Bolzano, la care vin membri ai tuturor naţionalităţilor din oraş.
  De doi ani încoace participarea românească este una dintre cele mai importante la Festivalului Popoarelor, organizat de către Biroul misionar al Diecezei pe livezile de pe Talvera: aici, în fiecare an, un grup al comunităţi prezintă dansuri tradiţionale din diferitele zone ale României, cu portul lor tradiţional, se expun obiecte din lemn şi ţesături realizate manual, pregătesc alimente tradiţionale, cum ar fi sarmalele şi mici. Un alt moment de agrement este “festivalul” comunităţii catolice din România, care este sărbătorit pe 29 iunie, sărbătoarea Sf. Petru şi Pavel.
  În data de 1 iulie a acestui an, am avut o mare sărbătoare fiind botezat fiul Pr. Marius, care se numeşte Luca Gabriele, la care a participat un număr mare de români în Bolzano şi alţii care au venit special din ţară. La slujba religioasă, împreună cu mulţi preoţi din Bolzano, a participat şi P.S. Episcop al Diecezei din Bolzano, Mons. Ivo Muser ca semn de prietenie al comuniunii cu comunitatea românească şi cu parohul lor.
  Pe 6 septembrie, sub îndrumarea părintelui Marius, în Aula Magna a Liceului pedagogic “G.Pascoli”, a avut loc un concert special, organizat de Federaţia Corurilor din Tirolul de Sud (Alto Adige).
  Pr. Marius este convins că împreună cu păstrarea identităţii de origine, ar trebui să fie cultivată deschiderea către dialog şi integrarea în societate tot mai diveresificată şi interetnică, care trebuie să găsească orizonturi de convieţuire tot mai ample şi constructive.

  Traducere în lb. română: pr. Mărginean-Cociş Ioan
  Pr. Marius Vişovan

  Sursa: http://www.bru-italia.eu/news_308_ro.php

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...