Anton Durcovici, vescovo romeno martirizzato in odio alla fede, sarà Beato


Papa Francesco ha autorizzato oggi il Dicastero a promulgare i Decreti riguardanti il riconoscimento del martirio del vescovo romeno che perì a causa delle persecuzione anticristiana. Anton Durcovici sarà beatificato a Iasi nel 2014. 

Beato Anton Durcovici (17 maggio 1888 - 10 dicembre 1951)

Beato Anton Durcovici (17 maggio 1888 – 10 dicembre 1951)

“Morior fame et siti, da mihi absolutionem” (Muoio di fame e di sete, dammi l’assoluzione).

 

“In Romania numerosi vescovi, monaci e preti furono arrestati dalla polizia segreta e molti laici vennero reclusi nei campi di lavoro. Come esempio di persecuzione ricordo la vita di monsignor Anton Durcovici (1888-1951), eroico vescovo della diocesi di Iasi in Romania al confine con la Repubblica Moldava. Nel 1948 la Chiesa romano-cattolica in Romania era organizzata in cinque diocesi, 694 parrocchie, 1.225 chiese e 835 sacerdoti. La Chiesa greco-cattolica aveva cinque diocesi, 2.536 chiese, 1.794 parrocchie, 1.788 sacerdoti. La pacifica convivenza delle varie nazionalità e culture che da secoli vivevano in pace e tolleranza fu improvvisamente distrutta dal nuovo sistema politico del dopo guerra. I comunisti per principio non volevano condividere il potere con nessun altro gruppo politico o religioso. Già dall’inizio le organizzazioni religiose erano oggetto di un’organizzata persecuzione da parte del governo comunista. Centinaia di sacerdoti furono arrestati e in seguito portati nei campi di lavori forzati, dove, maltrattati, molti morivano in poco tempo. Il 26 giugno 1949 Durcovici fu arrestato mentre viaggiava su un tram insieme con un altro sacerdote, Rafael Friedrich. In quel periodo furono arrestati tutti i cinque vescovi e la Chiesa rimase senza guida, a parte alcuni sacerdoti ancora in libertà. Il vescovo dovette subire terribili maltrattamenti, privato del cibo e nel totale isolamento, senza bagno. Per farlo soffrire ancora di più i poliziotti gli tolsero i vestiti. Un sacerdote prigioniero, incaricato della pulizia del corridoio, poté avvicinarsi alla porta della cella senza destare sospetti e dire qualche parola a voce bassa al suo vescovo. Lui riconobbe la sua voce e lo informò in lingua latina, sconosciuta ai poliziotti, che stava soffrendo molto ed era ormai prossimo alla morte per la fame e per le ferite; sdraiato sul pavimento tra la sporcizia e gli escrementi, per lui non era più possibile muoversi. Alla fine del brevissimo colloquio chiese al sacerdote prigioniero di dargli l’assoluzione dei peccati in caso di morte e anche la sua benedizione. Probabilmente già il 10 dicembre il  coraggioso vescovo e martire Anton Durcovici morì nella sua cella. Secondo le informazioni fornite dagli studiosi rumeni, nel periodo successivo alla seconda guerra mondiale, dei circa 3.331 sacerdoti cattolici, di ambedue i riti, ne furono uccisi circa 1.405.” Fonte: Le memorie senza volto del comunismo, di Jan Mikrut.
 “È stato un periodo di persecuzioni e di sofferenza, ma nello stesso tempo, un’occasione di testimoniare la fede portata fino all’eroismo; il regime comunista cominciò a colpire prima i vescovi e i sacerdoti e furono incarcerati tutti i vescovi cattolici rumeni di allora, per la loro fedeltà verso la Chiesa.
E fra tutti si distinse per il suo coraggio mons. Anton Durcovici vescovo di Iasi” …  continua a leggere “Beato Anton Durcovici Vescovo e martire“:   http://www.santiebeati.it/dettaglio/92353

Astăzi, 31 octombrie 2013, Sfântul Părinte Papa Francisc a recunoscut oficial martiriul Slujitorului lui Dumnezeu Anton Durcovici, episcop al diecezei romano-catolice de Iaşi și administrator apostolic al Arhidiecezei romano-catolice de București. În curând Anton Durcovici va fi proclamat Fericit.

Anton Durcovici

Anton Durcovici

S-a născut în Austria la data de 17 mai 1888, în localitatea Bad-Deutsch Altenburg. La vârsta de cinci ani a rămas orfan de tată. Se mută cu mama și fratele lui la Iași. În 1898 familia Durcovici se stabilește în București.

Studiază filozofia, teologia și dreptul canonic la Roma între anii 1901-1911. Tot la Roma este hirotonit preot în bazilica Sfântul Ioan din Lateran la data de 24 semptembrie 1910. În 1911 revine ca preot în București fiind prefect de studii și profesor la seminarul arhiepiscopal.

Îndeplinește mai multe funcții și misiuni în arhidieceză. Din 1924 este rector al seminarului Sfântul Duh din București până în 1947 când papa Pius XII îl numește episcop de Iași.

Este consacrat episcop în catedrala Sf. Iosif din București la data de 5 aprilie 1948, fiind instalat la Iași nouă zile mai târziu. Din august 1948 a fost și administrator apostolic al Arhiepiscopiei romano-catolice de București. Și-a îndeplinit slujirea episcopală chiar la începutul prigoanei comuniste vizitând și încurajând comunitățile catolice atât de la Iași cât și de la București.

Pentru opoziția sa constantă față de dictatura regimului comunist a fost arestat la București în data de 26 iunie 1949. Moare în închisoarea de exterminare de la Sighet pe 10 decembrie 1951.

În 1997 se deschide faza diecezană a procesului său de beatificare, iar în 1999 se înaintează dosarul la Congregația pentru Cauzele Sfinților din Vatican.

Fonte: arcb.ro

 

– Episcopul Anton Durcovici va fi proclamat fericit

 Anton Durcovici: arestarea şi moartea

– Mons. Anton Durcovici, una gloria della chiesa del silenzio in Romania durante il comunismo

– Il Servo di Dio Anton Durcovici verrà dichiarato Beato

– Sarà beato il vescovo Antonio Durcovici, ucciso per la sua fede dal regime comunista rumeno

–  Il progetto della formazione  dell’uomo ideale secondo il pensiero del martire A. Durcovici, di Prof. Viliu Danca, Istituto Teologico Romano-Cattolico di Iasi

2 commenti su “Anton Durcovici, vescovo romeno martirizzato in odio alla fede, sarà Beato

 1. Un sfânt de la Iaşi

  “Un fost episcop al diecezei romano-catolice din Iaşi este primul ieşean care intră în rândul sfinţilor catolici. Decizia a fost luată la Vatican în urma unor proceduri extrem de laborioase care au durat nu mai puţin de 18 ani. Cine a fost monseniorul Anton Durcovici şi care sunt faptele sale extraordinare pentru care a fost beatificat? „Este o confirmare a faptului că au existat şi în zona aceasta oameni care au murit pentru credinţa lor“, spun oficialii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi. „Este o victorie asupra tuturor acelor care pun sub semnul îndoielii lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu în istorie“, spune şi decanul Facultăţii deTeologie Romano-Catolică a Universităţii Bucureşti.

  După un proces care a durat aproape 18 ani, Papa Francisc, liderul spiritual al Bisericii Catolice, a semnat la sfârşitul lunii octombrie decretul de beatificare pentru a-l aduce pe fostul episcop ieşean Anton Durcovici în rândul sfinţilor, la rangul de Fericit. Episcopul devine astfel primul ieşean din rândul Fericiţilor români şi singurul din Moldova. „Este o mare bucurie această veste care a venit din partea Sfântului Scaun, care l-a recunoscut astfel pe martirul Anton Durcovici. Este o confirmare a faptului că au existat şi în zona aceasta oameni care au murit pentru credinţa lor, în frunte cu fostul episcop. Desigur că au fost mai mulţi şi pe rol avem mai multe cauze studiate, tot martiri din perioada persecuţiei comuniste sau alţii care au dus o viaţă în slujba lui Dumnezeu“, a declarat pr. Cornel Cadar, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.
  Mort în numele credinţei

  Astfel, comunitatea catolică din România va avea, după beatificarea lui Vladimir Ghica de la sfârşitul lunii august, un nou motiv de sărbătoare. Conform prof.dr.pr. Wilhelm Dancă, ce a fost timp de 10 ani rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi şi este în prezent decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Bucureşti, recunoaşterea aceasta este una a întregului popor român, indiferent de confesiune. „Pentru credinţa noastră în Dumnezeu şi în prezenţa Lui în istorie, în evenimentele istorice, este foarte importantă această reunoaştere a vieţii episcopului ca fiind una sfântă şi terminată glorios din punct de vedere spiritual, al morţii în numele credinţei. Este o victorie, dacă vreţi, asupra tuturor acelor care pun sub semnul îndoielii lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu în istorie“, a declarat Wilhelm Dancă.

  Acesta mai precizează că o astfel de recunoaştere vine direct şi în slujba Bisericii Catolice, care a fost, precum şi celelalte culte şi confesiuni, supusă „prigoanei comuniste şi bolşevice de la începutul instaurării regimului. Totodată, lumea a trecut prin momente dificile de încercare, de suferinţă, de teamă, de frică, şi acum acele momente au devenit un fel de teologie vie, trăită, şi nu scrisă, de către oameni sfinţi precum Anton Durcovici. Aceste momente devin modele de inspiraţie pentru noi, modele ale unei vieţi eroice, spiritual vorbind. Acesta este pentru noi un far luminos pe un munte, de unde ne ajută să rămânem pe calea spre Dumnezeu.“
  Un dosar amplu, un proces de 18 ani

  Munca pentru întocmirea dosarului de beatificare a fost una laborioasă care a început, oficial, pe 25 octombrie 1995 prin numirea unui postulator, care să pledeze pentru cauza episcopului, în persoana părintelui Alois Fechet. Etapele s-au succedat apoi cu greutate, întocmirea dosarului în România durând aproximativ doi ani de zile, acesta fiind trimis pe 11 septembrie 1999 de către Episcopia Romano-Catolică din Iaşi la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor. De acolo, noul postulator care să susţină cauza în faţa comisiei de la Vatican este numit părintele Anton Lucaci, care este schimbat în 2009 cu preotul Isidor Iacovici. Iar în 2010, la 15 ani de la iniţierea procedurii de către dieceza ieşeană, s-a rupt sigiliul documentelor la Vatican şi a început munca de cercetare de acolo, care s-a finalizat luna trecută, prin semnarea decretului de beatificare de către însuşi Papa Francisc.” Continua… http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/un-sfant-de-la-iasi–28361.html

 2. AL CINCILEA ROMÂN BEATIFICAT DE VATICAN. Povestea episcopului Anton Durcovici, mort în închisoarea de la Sighet şi aruncat într-o groapă comună

  Durcovici, episcopul originar din Austria, dar naturalizat în anul 1930, va fi cel de-al cincilea român care va fi declarat fericit de către Biserica Catolică. Primul fericit este Ieremia Valahul (1983), călugăr franciscan capucin din Moldova, mort în anul 1625, în Napoli (Italia). Următorii trei fericiţi sunt martiri din perioada prigoanei comuniste: Szilard Ignaţiu Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în anul 1949, în închisoarea din Aiud; Janos Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în anul 1952, în închisoarea din Jilava, şi Monseniorul Vladimir Ghika (31 august 2013), preot diecezan, mort în anul 1954, în închisoarea din Jilava. Citeste tot: http://www.gandul.info/stiri/al-cincilea-roman-beatificat-de-vatican-povestea-episcopului-anton-durcovici-mort-in-inchisoarea-de-la-sighet-si-aruncat-intr-o-groapa-comuna-11608374

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...