România – Sfântul Scaun: 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice


Vatican, 18 mar 2015. Eveniment diplomatic aniversar, miercuri, 18 martie 2015, la Roma, intitulat ”România – Sfântul Scaun: 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice”, organizat de Amabasda României pe lângă Sf. Scaun.

În cadrul manifestării au luat cuvântul, din partea Sfântului Scaun, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, iar din partea României, ambasadorul pe lângă Sf. Scaun și Ordinul Suveran de Malta, Bogdan-Tătaru Cazaban. Manifestarea s-a desfășurat la Palazzo della Cancelleria cu începere de la ora 18.30.

Cu aceeași ocazie are loc prezentarea volumului ”România și Sfântul Scaun: douăzeci și cinci de ani de relații diplomatice (1990-2015)”, îngrijit de Bogdan Tătaru-Cazaban și Mihai Constantin Banciu. Cartea a fost publicată la Editura Librăriei Vaticane (LEV).

25 ANNI DI RAPPORTI DIPLOMATICI (1990-2015) Print Mail Pdf ROMANIA E SANTA SEDE0001 AUTORE: Ambasciata di Romania presso la Santa Sede DATA DI PUBBLICAZIONE: 16/03/2015 PAGINE: 178 PREZZO: € 36,00 CODICE ISBN: 978-88-209-9511-9 CARTONATO

ROMANIA E SANTA SEDE – 25 ANNI DI RAPPORTI DIPLOMATICI (1990-2015
AUTORE: Ambasciata di Romania presso la Santa Sede
DATA DI PUBBLICAZIONE: 16/03/2015
PAGINE: 178
PREZZO: € 36,00
CODICE ISBN: 978-88-209-9511-9

Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe primele tratative între Statul român și Vatican au început în 1920 în contextul demersurilor privind încheierea unui concordat între cele două părți. Primul reprezentant al României la Vatican a fost Dimitrie C. Penescu, care la 12 iunie 1920 și-a prezentat scrisorile de acreditare ca trimis extraordinar și ministru plenipotențiar pe lângă Suveranul Pontif. În 1938 Legația României a fost ridicată la rang de ambasadă iar în 1940 s-a revenit la statutul de Legație.

Relațiile bilaterale au intrat într-o stare de încordare la începutul anului 1946 când nunțiul papal, mons. Andrea Cassulo a fost declarat ”persona non grata” de autoritățile de la București, ajungându-se la întreruperea relațiilor diplomatice cu Sf. Scaun declarată unilateral de regimul comunist la 7 iulie 1950. După implozia orânduirii totalitariste, România și Sfântul Scaun au decis la 15 mai 1990 restabilirea relațiilor diplomatice, primul ambasador al României prezentându-și scrisorile de acreditare la 8 iunie 1993.

În prezent ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun este Bogdan Tătaru-Cazaban în timp ce nunțiul apostolic în România, arhiepiscopul spaniol Francisco Javier Lozano, care reprezintă Sfântul Scaun și în Republica Moldova.

Din ianuarie 1998, în România s-a revenit la vechea tradiţie prin care Nunţiul apostolic la Bucureşti devine decanul Corpului diplomatic.

Sursa: Radio Vatican – A. Dancă

 

Annunci

2 commenti su “România – Sfântul Scaun: 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice

 1. România – Sfântul Scaun: 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice
  Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun a organizat în data de 18 martie 2015, la Palazzo della Cancelleria, un eveniment consacrat aniversării unui sfert de secol de la reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun. Manifestarea este prima dintr-o serie care urmează a fi organizată pe parcursul acestui an aniversar.
  Desfășurat în prestigioasa sală Vasari, evenimentul a fost onorat de participarea Eminenței Sale Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Sanctității Sale. În alocuțiunea sa, Cardinalul Parolin s-a referit la rolul diplomației vaticane pentru promovarea păcii, pentru apărarea demnității și libertăților fundamentale, între care libertatea de conștiință și de credinţă. Evocând vizita întreprinsă la București în anul 2004, pentru consultări bilaterale, înaltul demnitar pontifical a afirmat: „Sfântul Scaun dorește să colaboreze cu România pentru consolidarea raporturilor bilaterale și pentru promovarea înțelegerii și păcii în lume”.
  Ambasadorul României, Bogdan Tătaru-Cazaban, a dat citire mesajului adresat reuniunii de E.S. domnul Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României, în care a fost subliniată semnificația reluării relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun în urmă cu 25 de ani și au fost trecute în revistă principalele momente care au marcat raporturile bilaterale în această perioadă.
  Ambasadorul României a mulțumit Cardinalului Secretar de Stat în numele autorităților române pentru „cuvintele de prietenie și apreciere privitoare la relațiile cu România”, la dezvoltarea cărora Cardinalul Parolin a avut o „contribuție importantă”.
  După ce a prezentat volumul publicat cu acest prilej, sub egida Ambasadei, de către Libreria Editrice Vaticana – „Romania e Santa Sede. Venticinque anni di rapporti diplomatici (1990-2015)” – E.S. domnul Bogdan Tătaru-Cazaban a evocat personalitățile care au fost protagoniștii acestei perioade și a adresat mulțumiri tuturor celor care au contribuit la relansarea și aprofundarea raporturilor bilaterale. Vedi http://vatican.mae.ro/local-news/1443

 2. Pingback: INTERVIUL RRA CU AMBASADORUL BOGDAN TĂTARU-CAZABAN, LA SFÂRȘIT DE MANDAT | Futuro Insieme

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...