Regele Mihai a retras nepotului său Nicolae titlul de Principe al României și calificativul de Alteță Regală


Sua Maestà Michele I Re di Romania ha revocato la successione dinastica il titolo di Principe di Romania ed il trattamento di Altezza Reale, al nipote Nicola, figlio di S.A.R. la Principessa Elena di Romania, secondogenita del Sovrano.

Regele-Mihai-Principele-Nicolae

 

Ioan Luca Vlad, consilierul Casei Regale, a explicat într-un interviu  acordat Digi24 motivele din spatele acestui gest.

„Sunt cinci ani de reflecție în care am putut urmări cu toții traseul public, iar unii dintre noi am putut urmări și traseul privat al nepotului Majestății Sale, Nicolae, care astăzi nu mai are titlul de principe al României și alteță regală. În acești ani am văzut lucruri foarte bune, care au crescut statura și rolul coroanei în țara noastră și am văzut însă și o anumită nepotrivire, internă, care nu s-a remarcat în niciun fel teribil, pentru că aici nu lucrăm cu scandaluri, ci pur și simplu nepotrivire emoțională, dacă vreți, și una de viitor între idealurile princepului Nicolae și restricțiile, privațiunile, regulile, pe care le impune rolul pe care și-l asumase”, a declarat Ioan Luca Vlad.

Consilierul Casei Regale a menționat că Nicolae nu a făcut ceva nepotrivit în măsură să-i fie retrase titlurile.

„Aici este marea diferență față de alte situații în care s-au retrase titluri de principe. Nu a făcut ceva anume. Este o decizie luată pentru viitor și nu o pedeapsă. Dacă în alte situații, cum a fost principele Nicolae, regentul, din perioada interbelică, aceea era clar o pedeapsă. Aici nu este. Este o decizie cu care principele Nicolae este cu totul în asentiment”, a subliniat consilierul Casei Regale, adăugând că regele Mihai a luat decizia cu „o anumită tristețe”.

Ioan Luca Vlad a adăugat că Nicolae a făcut „lucruri care nu vor dispărea mâine”, subliniind că sunt lucruri pe care acesta nu le putea face în țară, în domenii precum „ecologie, tineri, business, pe orice ar dori să facă mai ales în străinătate și lucruri pe care nu ptea să le facă în țară nu doar ca principe”.

„Să nu uităm că nu este doar acest titlu, este rolul pe care și l-a asumat, de generația următoare a familiei regale și care presupunea 24 din 24 de ore să fie aici și să dedice acestei misiuni”, a adăugat Ioan Luca Vlad.

Consilierul Casei Regale a adăugat că „în principiu” Nicolae va pleca din țară și că s-ar putea reîntoarce în Kenya.

1august2015

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I a transmis următorul comunicat:

„În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de “Principe al României” și calificativul de “Alteță Regală”. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.

În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.

Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.

Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele.”

2 commenti su “Regele Mihai a retras nepotului său Nicolae titlul de Principe al României și calificativul de Alteță Regală

 1. După ce Majestatea Sa Regele Mihai i-a retras titlul nepotului său și l-a exclus din linia de succesiune la Coroana României, fostul principe Nicolae, acum Nicolae Mihai de Roumanie Medforth Mills, a avut o primă reacție oficială.
  Iată comunicatul oficial al fostul principe Nicolae, publicat pe familiaregala.ro:

  “Duminică, 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I, bunicul meu, a luat decizia de a-mi retrage titlul de Principe al României şi locul în Linia de Succesiune la Coroana României. Această decizie, pe care mi-o asum, vine în urma unei perioade în care am reflectat la viitorul ţării şi Casei noastre, precum şi la rolul pe care eu îl pot avea în propăşirea lor.
  Poziţia de Principe al României şi prezenţa în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viaţa pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multă durere în suflet, consider că decizia Majestăţii Sale Regelui este binevenită pentru mine. Voi căuta, în viitor, să-mi servesc idealurile şi principiile în alt mod.
  Le mulţumesc tuturor celor care, în anii cât m-am aflat în mijlocul românilor, mi-au acordat încrederea, sprijinul şi speranţa lor, şi care şi-au oferit ajutorul la iniţiativele dedicate propăşirii României. În noile mele circumstanţe, voi căuta să mă dedic în continuare activităţilor ecologice, de tineret şi caritabile, despre care am învăţat atâtea lucruri cât timp m-am aflat în România.
  Doresc de asemenea să le mulţumesc autorităţilor publice centrale şi locale pentru deschiderea cu care şi-au acordat sprijinul proiectelor comune, şi mai ales familiei mele, pentru dragostea şi înţelegerea cu care m-au înconjurat aici.
  Nădăjduiesc ca Dumnezeu să protejeze şi în viitor naţiunea şi Coroana Română.
  Nicolae Mihai de Roumanie Medforth Mills”

 2. ”Sângele – să lăsăm de-o parte bănuielile de ilegitimitate, rivalitățile între diverse ramuri, căsătoriile riscate, aceste subtilități pe care regaliștii, care nu așteaptă nimic din partea unui prinț, i le pun în față – sângele este de-ajuns.
  Nu numai pentru că este emoționant să știi că omul din fața ta este ultimul vlăstar al unei familii a cărei istorie se leagă indisolubil de istoria țării, a unei case regale care a domnit secole de-a rândul, a uneia dintre cele mai nobile seminții, ci mai ales pentru că prezența unui prinț în carne și oase reprezintă o garanție de necontestat împotriva elucubrațiilor ideologice. Explicați-mi, demonstrați-mi meritele extraordinare ale cutărui sistem, convingeți-mă de perfecțiunea cutărei doctrine: vă voi răspunde că nici un sistem și nici o doctrină nu prețuiesc cât un om și nu mă refer la omul abstract care de fapt nici nu există, mă refer la un om oarecare care cântărește atât, are înălțimea atât și însuși faptul că el există nu-mi dă dreptul să mai cred că lumea poate fi mântuită vreodată printr-o idee.”
  Vladimir Volkov – Despre Rege, Editura Fundației Anastasia, 1992

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...