ROMÂNII DIN ROMA INVITAŢI LA GALA PROPATRIA. TEATRO CASSIA, 17 OCTOMBRIE, ORA 17


A cincea ediţie a Festivalului Propatria, programată între 26 septembrie și 17 octombrie a cuprins un program bogat de evenimente, cu intrare gratuită, organizate la Roma în locații de prestigiu. Festivalul este organizat şi promovat de către Asociaţia culturală româno-italiană Propatria în colaborare cu Ambasada României în Italia, este susţinut de Ministerului de Externe al României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni si se bucură de numeroase patronaje acordate de către importante instituţii din Italia: Senatul Republicii, Camera Deputaților, Regiunea Lazio, Primăria Romei – Sectorul I, Federația italiană de Sah.

ppFestivalul, născut cu scopul de a încuraja și promova tinerii români talentați din diaspora, anul acesta, pentru prima oară deschide ușile și celorlalte comunități de pe teritoriul capitalei Italiei, dând viață unui spectacol intercultural, inaugurând în acest mod o nouă abordare a integrării și a enormelor energii legate de dialog și de o nouă concepție de cetățenie.

Gala PROPATRIA va fi, ca în fiecare an, punctul culminant al Festivalului și va avea loc sâmbătă 17 octombrie la Teatrul Cassia, via Santa Giovanna Elisabetta, 69 începând cu ora 17,00.

Protagonişti vor fi tinerii şi adolescenții români talentați, cu reședinţa în diaspora, care s-au afirmat obținând rezultate remarcabile la nivel local, regional sau național în muzică, arte vizuale, sport sau alte domenii.

Se anticipă aici doar cateva momente din după amiaza intensă care va preceda evenimentul.Igor-Sava

Incepând cu ora 17,00 partida de șah simultan cu Campioana Naţională a Italiei în anul 2015, Daniela Movileanu și proiecţia filmului „Revederea” realizat în cadrul proiectului „Tabăra de Film” (România) ajuns anul acesta la cea de a 5-a ediţie, realizat de Bogdan Alexe și Tiberiu Rotărescu.

Va urma un spectacol, ce va cuprinde momente muzicale și artistice susţinute de către tinerii participanţi; vor fi proiectate scurte înregistrari video și montaje fotografice cu momentele reprezentative din pregătirea lor alături de succesele obţinute.

De asemenea, în incinta teatrului, publicul va avea plăcerea să admire operele pictorului de succes de origine din Republica Moldova, Igor Sava.

Gala va fi prezentată de către Emanuela Ionică, actor dublator, câstigătoarea premiului „Cea mai bună voce feminină a anului 2014” pentru dublarea personajului principal în „Hoaţa de cărţi”, și de asemeni vocea oficială în Italia a „Violetei”, fenomenul cult Disney atât de îndrăgit de către adolescenţi.

Mioara Moraru Cristea, organizatoarea Festivalului.

Juriul va fi alcătuit din 9 membri, specialişti în diverse domenii ale artei precum şi reprezentanţi instituţionali.

Președinta juriului va fi E.S. Doamna Dana Manuela Constantinescu, Ambasadorul României în Italia, juriul fiind alcătuit de către: Şoimiţa Lupu (balerină), Tatiana Covor ( scriitor), Elena Postelnicu (Radio România), Bogdan Alexe ( producător Tabăra de Film), Catalina Diaconu (pianist, profesor la cursurile preuniversitare ale Conservatorului Santa Cecilia Roma), Conte Fernando Crociani Baglioni (jurnalist), Giovanni Iorio Giannoli (profesor la Universitatea Tor Vergata, Roma), Michela Becchis (critic de artă).

Premiile Festivalului Propatria

3 trofee Propatria pentru excelenţă:

(Câstigătorii trofeelor vor fi invitati speciali ai ediţiei a VI-a 2016.)

1 premiu special oferit de catre sponsorul oficial al evenimentului;

1 premiu special de specializare pianistică „Cu România în suflet” acordat de către Directorul Artistic al Festivalului, M° Catalina Diaconu.

Se vor acorda plachete onorifice și diplome tuturor participanților; totodată vor fi premiate societățile, școlile și cluburile de apartenență.

Emanuela Ionica

Emanuela Ionica

După o avanpremieră în Toscana, la Cetona, cu un Master class și un concert final desfășurat în perioada 7-13 septembrie, M° Cătălina Diaconu, profesor de pian la Conservatorul Santa Cecilia și Director Artistic al Festivalului, a deschis manifestația cu un concert de muzică clasică ținut de cei mai buni elevi ai săi pe data de 26 septembrie în superba curte a Palatului Chigi din Formello (Roma).

Programul Festivalului a continuat la Roma, pe 7 octombrie, cu concertul “Armonii românești” susținut de către Lavinia Bocu (mezzosoprano – România), Pietro Roffi (acordeon Bayan – Italia) și Gaetano Falzarano (clarinet – Italia), în superba atmosferă oferită de Sala Baldini, în piazza Campitelli.

Un proiect de recital vocal-instrumental, voce-clarinet-acordeon, unic prin specificul melodiilor incluse în repetoriu. Aranjamente şi prelucrari folclorice ale compozitorului român Tiberiu Brediceanu, care au fost transcrise special pentru vocea mezzosopranei şi cele două instrumente de către Mugurel Scutăreanu, violonist, dirijor şi compozitor român.

Cetona3

M° Cătălina Diaconu a Cetona

Tiberiu Brediceanu (1877-1968) – autor al unor cântece intense, pasionale, ale căror versuri vorbesc despre iubiri bântuite, despre trădare şi reconciliere, despre relaţii dintre mame şi fii, despre armonia omului cu natura. Sunt prelucrări folclorice, cântece vesele, în cea mai pură tradiţie de petrecere ţărănească, inclusiv “doina”- forma cea mai autentică şi caracteristică a muzicii populare româneşti

Pe 8 octombrie, un alt concert, de data aceasta de pian, intitulat o „Călătorie muzicală prin secole” şi susținut de către artista sudcoreană Jieun LEE, câștigătoarea Primului Premiu Internațional Music Competition “Dinu Lipatti” 2015 (Roma) și a Premiului Special “Festival Internațional Propatria – Tinere Talente Românești”. Concertul s-a desfăşurat, de asemenea, la Sala Baldini, în piazza Campitelli, Roma.

Partenerii media ai proiectului: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, TVR- Internaţional, Radio România, Più Culture, Cealaltă Românie.

La realizarea Festivalului au colaborat asociaţii şi organizaţii di România, Italia, Spania, Republica Moldova: Biroul reprezentativ al Autorității Naționale de Turism România, “Tăbăra de Film”, “Piccole Stele Cantano”, Fundația “Cantiere d’Arte Montepulciano”, Institutul de muzică din Montepulciano, IRFI Onlus, ADGRI, Proloco Cetona, As. Dacia, As. Spirit Românesc, FARI, Comitato per un centro interculturale a Roma, Conservatorio di Santa Cecilia, Liga Studenților Români din Străinătate.

INFO

http://www.propatriavox.it

tel. 0039-3289599204 – info@propatrivox.it

Ufficio Stampa:

ufficiostampa@propatriavox.it

gala-festival-17

Roma, Teatro Cassia: Gran Gala chiude il Festival internazionale dei giovani talenti rumeni

Români în Italia: Festivalul Propatria Tinere Talente Românești la a 5-a ediţie

ROMENI IN ITALIA. Concerto finale del Master class Internazionale di pianoforte a Cetona

APPELLO ITALIA-ROMANIA: AIUTACI A PORTARE IN SCENA I GIOVANI TALENTI

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...