Români din Italia. Alegeri parlamentare 2016: Votul prin corespondență


Înregistrarea cetățenilor români cu drept de vot care doresc să voteze prin corespondenţă la alegerile pentru Parlamentul României din anul 2016, se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondență (art. 4 și următoarele).

Cetățeanul român cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în regiunile ABRUZZO, CAMPANIA, LAZIO, MOLISE, SARDEGNA, UMBRIA, care doreşte să îşi exercite dreptul de vot prin corespondenţă la alegerile generale pentru Senat şi Camera Deputaţilor, trebuie să se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. Pentru aceasta este necesar fie să depună personal, fie să transmită prin poștă la Ambasada României în Italia următoarele:

-cerere scrisă, datată şi semnată;

-copia paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile italiene – exemple: cartea de identitate italiană care menționează rezidența actuală reală, certificatul de rezidență emis cu dată recentă de serviciul demografic al primăriei localității de rezidență în Italia, în cazul cetăţenilor români cu reşedinţa în Italia.

Modelul cererii este stabilit prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente și conţine următoarele elemente obligatorii:

a) numele şi prenumele, precum şi numele anterior căsătoriei;

b) codul numeric personal;

c) toate elementele de identificare a adresei de domiciliu sau reşedinţă, după caz;

d) codul poştal al adresei de domiciliu sau reşedinţă, după caz;

e) adresa de e-mail;

f) data;

g) semnătura olografă a solicitantului.

Perioada de înscriere în Registrul electoral al alegătorului cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă la alegerile generale pentru Senat şi Camera Deputaţilor începe cu data de 1 aprilie 2016 şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale. Înscrierea în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă nu este condiţionată de înscrierea anterioară în Registrul electoral, prevăzută la art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015. După expirarea termenului prevăzut pentru verificări, alegătorul are dreptul să verifice on-line înscrierea sa în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. Prevederile privind Registrul electoral din Legea nr. 208/2015 se aplică în mod corespunzător. Înscrierea în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă pentru alegerea Parlamentului României în 2016 este valabilă numai pentru acest scrutin pentru care se solicită înscrierea. În cazul în care datele menționate mai sus furnizate de alegător în cerere sau în documentația anexată acesteia sunt eronate sau incomplete, alegătorul nu este înscris în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.

Sursa: roma.mae.ro

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...