APEL CĂTRE AUTORITĂŢI: Susţineţi Centrul Cultural Italo-Român din Milano !


Biblioteca Centrului Cultural Italo-Român din Milano s-a închis în 2014, fără posibilitate de a mai continua acest proiect.

Violeta Popescu

Violeta Popescu

Mai multe organizații și asociații ale românilor din Italia au făcut apel către autoritățile române pentru susținerea Centrului:  “Este incredibilă şi inacceptabilă situaţia în care se află  Centrul Cultural Italo-Român din Milano condus de doamna prof. Violeta Popescu, cea care promovează încă din 2008 cultura românească din Italia, prin proiecte de o calitate impecabilă, cum ar fi:

– Biblioteca românească din Milano, înfiinţată în 2009, cu un fond de carte de cuprinde peste 4.000 volume. Momentan cărţile au fost depozitate în diferite locuri, unul dintre acestea fiind chiar holul Consulatului General al României din Milano.
 
– Rediviva Edizioni, singura editură românească din Italia, înfiinţată în 2012 şi condusă de scriitoarea Ingrid Beatrice Coman, a publicat până acum circa 30 volume, organizând numeroase prezentări de carte, mostre şi alte evenimente culturale.
 
– Portalul bilingv http://culturaromena.it/ , este o sursă inepuizabilă de informaţii pe teme culturale, primind în ultimii 7 ani vizita a peste 7,5 milioane de persoane dornice să obţină astfel de informaţii.
 
– Cursurile de limba română, ţinute de prof. Valentina Negriţescu de la Universitatea de Studii din Milano, în cadrul bibliotecii centrului cultural, au fost suspendate tot din lipsa unui spaţiu.
Detalii despre proiectele Centrului Cultural Italo-Român din Milano:
 
 
Mulţumim tuturor semnatarilor și susținătorilor acestui apel.”

 

Biblioteca Centrului Cultural Italo-Român din Milano este un proiect de voluntariat al CCIR, inițiat fără niciun sprijin instituțional, fiind singura realitate culturală de acest fel în Milano și împrejurimi și a constituit un important punct de informare, pentru toți cei interesați de contactul cu România și cultura romană până la data închiderii, în anul 2014.

Deschisă in anul 2009, in Via San Vincenzo, apoi in Via Trebbia din Milano, nu s-a reusit gasirea unui spatiu adecvat de conservare a cartilor, umezeala care a pus in pericol volumele si lipsa unei sustineri financiare pentru plata chiriei unui spatiu functional.

De asemenea, nici cursul de limba romana organizat de doamna prof. Valentina Negritescu a fost sistat, acesta functionand in spatiul Bibliotecii.

Anuntam de asmenea pe toti cei interesati in a dona carti (foarte multe initiative venind din partea unor familii de romani si italieni) ca Centrul nu are spatiu adecvat pentru a depozita aceste carti.

In cadrul bibliotecii un rol important l-a avut crearea unei rețele de comunicare și parteneriat cultural cu asociațiile românești  dar și mediul cultural italian, interesat sa intre in contact cu o realitate culturala romaneasca.

În mod specific s-a dat atenție furnizării de materiale didactice pentru italienii care vor să învețe limba română și să cunoască cultură românească, sprijinirea studenților români de la universitățile italiene cu materiale informative necesare întocmirii lucrărilor de licență sau master.

Biblioteca s-a transformat în timp într-un centru de informare comunitară şi intercultuurală prin formarea unui spațiu cultural menit să favorizeze schimburile interculturale româno-italiene.

Multumim tuturor celor care mentin inca contactul cu Centrul Cultural Italo Roman: studenti, elevi, profesori, publicul larg care ne-a fost aproape in anii de activitate ai acestui proiect. 

Toate celelate proiecte ale Centrului Cultural: editura Rediviva, evenimentele editoriale, activitatile culturale vor fi anuntate in cadrul portalului CulturaRomena.it

CCIR, noiembrie 2015
Galerie foto activitati CCIR:

 https://plus.google.com/photos/113295415111355762440/albums/6063431263095986465

Video: https://www.youtube.com/watch?v=vk-LgI9hLJ4

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...