Comunitatea catolică română din Roma, a sărbătorit pe 8 decembrie Jubileul de 25 de ani de existență și misiune.
Așa cum scrie Pr. Claudiu Bulai în articolul său pentru ERCIS, „comunitatea catolicilor români de la Roma a sărbătorit primul jubileu, joi, 8 decembrie 2022, în Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri.” Sfintele Liturghii s-au celebrat la ora 12.30 la Grotte Celoni şi la ora 16.00 la San Vitale. La celebrarea de după-amiază au fost prezenţi ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, şi PS Benoni Ambăruş, episcop auxiliar de Roma. La finalul fiecărei celebrări liturgice, corul Juvenes Ecclesiae a susţinut un concert de colinde.
Istoria comunităţii de la Roma a început după anii ’90 şi s-a concretizat la 8 decembrie 1997, când a fost stabilită o capelanie pentru credincioşii catolici români care s-au stabilit la Roma, în zona ”Campo Marzio”, în biserica San Salvatore alle Coppelle. Aici, sub grija spirituală a preoților rămași în Cetatea Eternă, după cel de-al Doilea Război Mondial, un mic grup de români catolici de rit latin se aduna pentru a celebra Sfânta Linturghie. Dintre acești păstori se cuvine a fi menționați: Pr. Petru Tocănel OFMC, ilustru profesor de Drept Canonic la Universitatea Pontificală din Lateran, Pr. Bonaventura Morariu OFMC, Pr. Petru Cadar și Pr. Eldo Boriatti OFMC, toți provenind din Dieceza de Iași.
În 1990, după căderea comunismului și din dorința unui viitor mai bun, Roma devine o destinație pentru mulți dintre noi. Departe de țară și de familie, ne formăm ca și grup compact prin participarea la Sfânta Liturghie în limba natală, în următoarele lăcașuri de cult: Basilica dei Santi Dodici Apostoli, Chiesa di Santa Maria del Rosario in Prati și Basilica di Santa Croce a Via Flaminia.
În 1997, în primăvară, cu ajutorul părinților din Congregația Clericilor Regulari ai Maicii Domnului, ni se oferă o biserică stabilă: Santa Maria in Portico in Capitelli, unde se fixează celebrarea Sfintei Liturghii la ora 15:30. Păstorul care ne-a călăuzit în această perioadă a fost Mons. Anton Lucaci, care printre știrile dela Radio Vatican, a fost mereu aproape de noi și de nevoile noastre până în anul 1999.
În 2000, toamna, la propunerea Episcopului Petru Gherghel, Vicariatul de Roma îl numește pe Pr. Iosif Enășoaie capelan pentru asistența pastorală a comunității române din Roma. Având o biserică proprie și un capelan, se alege ca hramul comunității să fie sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, și încep să se organizeze primele concerte de colinde din timpul Crăciunului.
În toamna anului 2003 – iunie 2004, grija pastorală a comunității este încredințată Pr. Adrian Dancă, doctorand și redactor la Radio Vatican. Acesta, din dorința de a întări sensul comunitar în rândul credincioșilor, organizeză primul pelerinaj la mormântul Fericitului Ieremia Valahul, la Napoli. De asemenea, în sărbătoarea de 8 decembrie 2003, celebrează prima Sfântă Liturghie pentru românii din Ladispoli, în Dieceza ”Porto Santa Rufina”.
La 1 iunie 2004 – prezent în mijlocul nostru răsună cuvântul și glasul noului capelan în persoana Pr. Isidor Iacovici, care, cu multă grijă, știe mereu să aline sufletele, să încurajeze, să dojenească atunci când este necesar dar, mai ales, să iubească cu inimă de păstor pe fiecare dintre creștini, de la mic la mare. Manifestând, totodată, o grijă deosebită pentru sufletele încredințate, oficiul ”Migrantes” al Vicariatului de Roma, conferă comunității române statutul de ”Missio cum cura animarum”, la data de 31 decembrie 2004. La data de 7 noiembrie 2005, episcopul Petru Gherghel dăruiește comunității și un vice-capelan, în persoana părintelui Iulian Faraoanu.
Pentru a răspunde exigențelor pastorale, Pr. Isidor Iacovici stă la dispoziția credincioșilor celebrând Sfintele Liturghii în ziua de duminică, în diferite localități: Biserica ”San Giovanni Battista” din Ladispoli, la ora 9:00; Biserica ”Sacri Cuori di Gesù e Maria”, din La Storta, în fiecare a II-a duminică din lună, la ora 11.30; Biserica „San Giuseppe” din San Cesareo, Palestrina, la ora 12.30; Biserica „Santa Maria Causa Nostra Laetitiae, Roma (Grotte Celoni), la ora 12.30; Biserica „Santa Maria in Portico in Campitelli”, Roma – Piazza Campitelli, la ora 15.30 și Biserica „Santa Rosa da Viterbo”, via Cassia, în a III-a duminică din lună, la ora 16.
În drumul de formare a unei identități române de rit latin în Cetatea Eternă, un rol important l-au avut și numeroși preoți studenți, care aflându-se la studii de specializare, și-au arătat disponibilitatea în a asigura diferite celebrări liturgice. Astfel, se naște grupul „Preoților studenți de la Roma”, responsabili cu Sfânta Liturghie și posibilitatea de spovadă de la ora 16, în Biserica „San Vitale” din Via Nazionale.
Comunitatea catolică de rit latin, în anii trecuți, a crescut în credință alături de următorii preoți: Adrian Blăjuță, Alois Hârja, Anton Herciu, Augustin Bărbuț, PS Benoni Ambăruș, Benone Lucaci, Bogdan Herciu, Ciprian Antălucă, Ciprian Văcaru, Claudiu Eva, Claudiu Mărtișcă, Corneliu Berea, Cristi Blăjuț, Cristian Bîrnat,Damian Pătrașcu, Daniel Mărtinaș, Eduard Soare, Francisc Ungureanu, Gabriel Enășcuț, Gabriel Hălănduț, Ioan Bălan, Ionuț-Eremia Imbrică, Iosif Antili, Iosif Tiba, Irimia Romeo Pal, Iulian-Marian Șchiopu, Laurențiu Dăncuță, Marcel Bulai, Marius Bâlha, Marius Vătămănelu, Mihai Afrențoae, Mons. Ionuț Strejac, Obreja Stanislav, Ovidiu Giurgi, Petrică Boroș, Petruț Demșa, Pius Iancu, Robert Bălan, Romeo Neculai, Toni Mihăiță Cântaciu, Vasile Petrișor, Vicențiu Balint. Alături de ei, părintele Isidor cu dragoste de frate mai mare, s-a bucurat, de asemenea, de colaborarea directă a preoților Daniel Iacobuț, Felician Tiba, Ciprian Bejan-Piser și Iulian-Gabriel Robu.
La 25 de ani distanţă de acel fericit moment, în 1997, comunitatea continuă să se adune în jurul sfântului altar pentru a-i mulţumi Domnului pentru modul în care au crescut şi s-au maturizat în credinţă.
Comunitatea Romano-Catolică Română din Parohia „San Vitale”, reprezintă sediul central ca formă de organizare instituțională pentru românii emigranți din Roma și din împrejurimi. Biserica este situată în centrul istoric al Romei, în aproprierea palatului prezidențial al Statului italian.
Liturghia din 8 decembrie, de la Grotte Celoni, a fost celebrată de pr. Isidor Iacovici, parohul comunităţii. La San Vitale, Liturghia a fost celebrată de ÎPS Aurel Percă, predicator fiind PS Benoni Ambăruş. La finalul celebrării de la San Vitale, PS Benoni a dat citire binecuvântării şi salutului Papei Francisc cu ocazia împlinirii celor 25 de ani de existenţă a capelaniei catolicilor români de la Roma.
La celebrarea de la San Vitale au fost prezenţi reprezentanţi ai Ambasadelor României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta şi în Republica Italiană.
După fiecare celebrare liturgică corul de tineri al catedralei din Iaşi, Juvenes Ecclesiae, a susţinut un concert de colinde, aducând bucurie şi nostalgie în inimilor credincioşilor români plecaţi de acasă de mai mulţi ani.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească, pregătită de gospodinele comunităţii, şi cu multe depănări de amintiri.
Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru această frumoasă zi și pentru fiecare zi, precum şi tuturor celor care s-au implicat activ pentru a face această sărbătoare atât de frumoasă.

