Biblioterapeut / Biblioterapeuta


CĂRȚI UMANE, DE VORBĂ CU TINE


Probabil sunt rari oamenii ce deschid astăzi o carte. Și mai rare sunt persoanele care deschid o carte să se descopere pe ele însăși. Cine mai speră să se regăsească în cuvintele altuia, sau să trăiască o poveste citind-o? Citind, descoperim că și noi gândim exact la fel ca scriitorul unei anumite cărți; sau, din contră, descoperim că viziunea noastră este complet diferită față de concepția de viață a semenilor noștri: greșită? Niciuna! Niciodată! Totuși, sufletul nostru suferă trăind noi într-o realitate pe care nu o simțim a noastră. De ce? Pentru că nu este a noastră! Mai ales printre străini și necunoscuți, departe de ”casă”. Cu toții avem nevoie să fim ascultați de cineva. Dorim să fim înțeleși: cine ar fi dispus să o facă? Oare, o ”carte umană”!?! O persoană care, atunci când „citește”, o citești, te și ascultă, te înțelege… Șimți că nu mai ești singur! Simți că deja ai găsit soluții problemelor cu care adineauri te confruntai, citind o „carte umană”! Se numește „empatie”…

Chiar dacă suntem noi cei care citim povestea altuia, regăsindu-ne, simțim că nu mai suntem singuri, nici singurii care suferă. Descoperim astfel că, uneori, interpretăm greșit cuvintele, intențiile și acțiunile semenilor noștri: că nu era vorba de ”rasisim”, de fapt, ci de „invidie socială”!

Citim o carte și împărtășim o emoție, o experiență de viață, o speranță, o frică….cu cineva. O carte va fi întotdeauna o prietenă fidelă care nu te va judeca niciodată, nu te va dezamăgi! În singurătatea ta, atunci când simți că nu mai poți… alege să ”citești” o carte, o „carte vie” chiar. O persoană, eu, tu, noi, suntem „cărțile umane”care pot sta de vorbă cu tine: cineva care ascultă, te înțelege și împărtășește cu tine ceea ce trăiești tu, fiindu-ți alături.


Simona Cecilia Crociani Baglioni Farcaș

Biblioterapia con Simona Cecilia Crociani Baglioni Farcas. Ph. in qualità di “Libro umano” nell’ambito del progetto “Distinti, ma non distanti”, della Fondazione Empatia Milano Human Library, 2021.

La biblioterapia è un percorso di strada fatto insieme al lettore, il quale si immedesima e si confronta con testi e personaggi. Esistono due accezioni di biblioterapia: una è clinica e viene applicata in psicoterapia, l’altra è educativa e formativa e consente un coinvolgimento di più attori, tra cui biblioteche, associazioni ecc. al fine di creare una sinergia culturale importante tra le persone che amano la lettura, una comunità nel tessuto sociale che si confronti sui temi importanti e cresca insieme.

Scrivi un messaggio WhatsApp: +39/ 3201161307.