“Dăruieşte o carte pentru copiii din Italia!” Campanie de colectare a cărţilor în limba română.


 Simona Cecilia Farcas, la inaugurarea secțiilor de carte în limba română la Roma, 12 ianuarie 2008

Simona Cecilia Farcas, la inaugurarea secțiilor de carte în limba română la Roma, 12 ianuarie 2008

Avem datoria să redăm copiilor dreptul de a citi în limba maternă! Lectura în limba română, o soluţie ideală pentru întărirea legăturii dintre mamă/tată şi copilul rămas acasă, chiar şi cu ajutorul mijloacelor audio-vizuale. Apel din partea Asociaţiei IRFI Onlus, “Italia-Romania: Futuro Insieme (Viitorul Impreuna)” din Roma: susţineţi-ne în campania “Dăruieşte o carte pentru copiii români din Italia !”     

ptcopiiContinuitate şi inovație

 În conformitate cu prevederile statutului în vigoare,  Asociaţia “IRFI Onlus” a lansat  anul acesta în Italia, împreună cu mai multe familii, educatori, profesori, mediatori interculturali şi asociații româno-italiene, o campanie de colectare a cărților în limba română pentru necesitățile lingvistice-educaţionale-culturale-tradiţionale ale comunităților românești, în special a copiilor, școlarilor și tinerilor. Un proiect ambiţios, care, printre altele, îşi propune să realizeze biblioteci din donaţii de carte românească şi creştină pentru copiii din mai multe zone din centrul Italiei, unde prezenţa stabilă a familiilor de români, a cuplurilor mixte, este foarte concentrată. În scurt timp, vor fi inaugurate primele trei biblioteci, unde spaţiile pentru cărţi sunt deja amenajate:  una în centrul Italiei, la Orte (VT), unde lipsesc total cursurile de limba română, dar mai ales cărţile, a doua la Teramo  în Abruzzo iar a treia într-o localitate din provincia Roma.  

Această iniţiativă îşi continuă practic misiunea pornită cu cele cinci secții de carte în limba română la Roma, inaugurate de către  Asociaţia  “IRFI Onlus” în ianuarie 2008, grație colaborării cu Primăria Romei și conducerea bibliotecilor publice: “Europea“, “Galline Bianche“, “Franco Basaglia“, “Gianni Rodari” și “Borghesiana“.campanie-daruieste-o-carte-1

Asociaţia noastră încearcă astfel să sincronizeze proiectul de predare a limbii şi culturii române în şcolile din Italia, cu oferirea posibilităţii elevilor români şi tuturor doritorilor de a explora bogăţia şi farmecul limbii române la Roma dar şi în alte zone din centrul Italiei.

Cartea scrisă în dulcele grai românesc va fi de acum înainte prezentă nu numai în bibliotecile enumerate mai sus, ci în bibliotecile sută la sută româneşti, în cadrul asociaţiilor româno-italiene. De asemenea, spaţiile dedicate expoziţiei de carte în limba română vor deveni loc de desfăşurare a diverse activitaţi artistice, literare, în care vor fi implicaţi în primul rând copiii, în încercarea de a le cultiva iubirea pentru estetic, lectură şi, în acelasi timp, în speranţa descoperirii de viitoare talente.

biblioteca-copii

Donaţiile de carte în limba română pentru copiii din Italia pot fi trimise prin curier sau prin intermediul firmelor de transport  (Autostrada A1, ieşirea Orte), la BIBLIOTECA PENTRU COPII, adresa: Asociaţia IRFI Onlus, V. San Lorenzo nr. 6 , 01028 ORTE (VT) – Italia . Pentru informaţii suplimentare, scrieţi un e-mail la: irfionlus@yahoo.it .  RECOMANDARE: Este indicat ca toate cărţile donate să fie utilizabile, noi sau într-o stare foarte bună, şi ar fi ideal să fie pentru copii şi/sau tineri.

Matteo & Sofia

Matei & Sofia

Emigrând cu o carte, ne simţim mai aproape…

Deși suntem departe, cu copiii rămaşi acasă ori am  reuşit să fim din nou împreună, un singur lucru este cert: putem fi mai aproape unii de alţii, în limba română. De aici, ideea proiectului “Biblioteca românească pentru copii“. Pentru ca lectura să trezescă în sufletele fragile şi avide de cunoaştere ale copiilor care încă nu citesc în limba română, dorinţa de a se apropia de carte, dorinţa de a citi în limba maternă, dorinţa de a pătrunde încă de mici în universul liniştit al unei biblioteci româneşti, respectul faţă de carte, faţă de autorul ei. Copiii sunt viitorul de mâine.

Nu toţi copiii au posibilitatea de a răsfoi şi de a citi o carte în limba română. Asfel, cu ajutorul susţinătorilor, îi vom apropia pe copii de carte invitându-i  la lectură; înfiinţarea unor biblioteci în cadrul asociaţiilor care se ocupă de educaţia copiilor este imperios necesară pentru ca aceştia să restabilească contactul cu limba maternă.

„Orfanii” cu părinţi ai României

Părinţii care lucrează în Italia, lăsându-și copiii în grija rudelor în România, de asemenea, se  simt mai aproape unii de ceilalţi, dincolo de distanţele care-i despart, prin lectura  unei cărţi în limba română. Majoritatea părinţilor, care lucrează  în străinătate, poartă  conversaţii  cu cei dragi rămași acasă cu ajutorul calculatoarelor și instrumentelor audio-vizuale.  Părinţii trebuie să găsească timp pentru citit,  alături de copiii lor, chiar dacă o fac prin internet sau alte mijloace tehnologice, ori de câte ori este posibil, evitând astfel transformarea lor în “orfani ai migraţiei” (“orfani bianchi”). Tehnologia,  în acest caz, este probabil cel mai bun mijloc pentru crearea unui mediu favorabil pentru lectură.   Atunci  când părinţii pleacă la muncă, iar copiii rămân acasă, este bine de știut că relaţia  părinte-copil trebuie să continue cu constanţă. Iar asta dincolo de convorbirile zilnice prin telefon și internet, cititul regulat, se poate transforma într-o rutină plăcută, relaxantă și, nu în ultimul rând, educativă.  Povestea de seară, înainte de culcare, ca exemplu, este un ritual prezent în multe familii și se menţine ani de zile până ce copilul învaţă să citească și continuă chiar și dupa aceea.  

lettÎn ultimii ani observăm însă o scădere a interesului pentru lectură, cu precădere în rândul migranţilor. Să fie oare din lipsa de cărţi, biblioteci sau librării? Televizorul, jocurile video şi calculatorul sunt cele care “au furat” interesul copiilor şi chiar al adulţilor pentru a citi o carte.  În acelaş timp, unii părinţi, mai ales în străinătate, din prea multe motive, nu mai reprezintă un model pentru copiii lor din acest punct de vedere, pentru că nici ei nu mai citesc…

  “Orfanii migraţiei”, un fenomen care ia proporţii 

În 2010, am propus în cadrul simpozionului “Left Behind. La famiglia transnazionale e gli orfani bianchi nella Moldavia Romena” (“Familia transnaţională și orfanii migraţiei din zona Moldovei”), care s-a ţinut la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene de la Milano (26 mai 2010), un proiect concret pentru cei peste 350.000 de copii ai migrației, ai căror părinți au plecat din țară, ceva mai mult  decât o provocare pentru România, dar şi pentru Uniunea Europeană (accesaţi următorul link pentru intervenţia integrală în limba italiană: Genitori e figli insieme, al di là della distanza – La condizione dei romeni migranti).  copii-in-natura

Tabără pentru copiii migraţiei

  In inima verde a Italiei, la Orte (VT),  Asociaţia  “IRFI Onlus” are în program un proiect pentru muncitorii migranţi ai căror copii sunt rămaşi în ţară şi pe care părinţii nu pot sau nu au unde să-i ţină cu ei la locul de muncă; mai ales că multe mămici lucrează în casele bătrânilor, sau a familiilor de italieni.   Oportunitatea pe care Asociaţia noastră o poate oferi copiilor, este următoarea:  ca ei să-şi petreacă vacanţa de vară, dar şi alte perioade din timpul anului, cât mai aproape de părinţi, spre exemplu, într-o tabără româno-italiană cu grădiniţă în Italia. Astfel părinţii vor putea continua să lucreze, în timp ce odrasele lor vor desfăşura activităţi ludice şi campestre, artistice şi literare graţie profesorilor, mediatorilor interculturali şi voluntarilor din cadrul Asociaţiei. De asemenea, în fiecare weekend sau zile libere de la servici, părinţii vor avea posibilitatea de a-şi petrece timpul împreună cu copiii lor în mijlocul naturii. Grădina cu flori şi pomi fructiferi,  ferma cu animale domestice, printre care iepuraşi,  căpriţe, cai ş.a.,  fac parte din aspectele sănătoase  ale proiectului nostru pentru copiii migraţiei şi familiile lor; de asemenea,  intenţionăm să aducem o căsuţă tradiţională din lemn (care necesită sponsorizare !), pentru dormitoare şi spaţii în comun. Diferitele ateliere tematice, în care, pe lângă faptul că deprind noţiuni de bază din diferite domenii, copiilor le este stimulată imaginaţia, creativitatea, sunt ajutaţi se se exprime liber, să comunice unii cu alţii, să lucreze în echipă şi să dobândească cunoştinţe utile.

„Lectura oferă o educaţie sănătoasă generaţiilor viitoare – donează o carte!”

“Copilul, spunea George Călinescu, se naşte curios de lume şi nerăbdător de a se orienta în ea. Literatura îi satisface această pornire, îl incită.” Vârsta mică este cea mai favorabilă perioadă pentru acumularea unor impresii puternice, este vîrsta imaginaţiei, a fanteziei, a visării şi a jocului. Este unanim acceptat faptul că-i uşor să influeTeacher and pupil reading booknţezi formarea personalităţii copilului prin literatură, făcând apel la sensibilitatea celui educat. 

Sunt copii în Italia care nu numai că nu au o bibliotecă acasă, dar nu au nici cărţi în limba română! În Peninsulă, unde trăiesc peste un milion de conaţionali, foarte mulţi dintre copii citesc doar în limba italiană. “Unii dintre ei, pentru faptul că s-au născut aici, spun că sunt italieni… cu atât mai mult cu cât acasă cu părinţii, la grădiniţă şi la şcoală vorbesc numai în italiană”, ne povesteşte doamna învăţătoare Simona Vasile.
Cine trebuie să trezească interesul şi dragostea pentru citit în limba română a copiilor ?  Învăţătorul, preotul, educatorul, mediatorul, părinţii … au datoria să trezească în cei mici acest gust al lecturii; ei sunt cei care pot azvârli o sămânţă vitală culturii, vitală pentru că înfloreşte mereu, în tot cursul vieţii. Iar noi, cu ajutorul susţinătorilor, vă vom fi totdeauna aproape  cu o carte !

Simona Cecilia Crociani Baglioni Farcaş

Roma, 7 octombrie 2014

descarcă  afisul

descarcă afisul

2 commenti su ““Dăruieşte o carte pentru copiii din Italia!” Campanie de colectare a cărţilor în limba română.

  1. Pingback: Da BookCrossing ” Biblioteca del mondo” a Bücherwald “Foresta di libri”: nessun ostacolo alla lettura | Futuro Insieme

  2. Pingback: Bacău: Elevii Școlii ”George Bacovia” activi în Campania “Dăruiește o carte pentru copiii români din Italia” | Futuro Insieme

Lascia un commento