Romania-Italia: ROMAN ŞI CORTONA, UNITE DE SPIRITUALITATEA FRATELUI ELIA


Simpozionul internațional de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan a reunit la Roman profesori universitari şi istorici de artă din ţară şi străinătate.  Fra_EliaManifestarea ştiinţifică a coincis cu deschiderea noului an universitar.

evenim 02Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan (ITRCF) din Roman a găzduit miercuri, 1 octombrie, simpozionul internaţional cu tema “Fratele Elia de Cortona”. Evenimentul, desfăşurat în aula “Petru Albert”, a avut loc în prima zi a noului an universitar, în prezenţa unor invitaţi din străinătate. Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Facultatea de Teologie Pastorală, Facultatea de Filosofie “I. Duns Scotus”, Academia istorico-juridico-teologică “Petru Tocănel” şi Liceul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Francisc de Assisi” din Roman.

La eveniment au participat profesor Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, preot conferenţiar universitar doctor Damian Gheorghe Pătraşcu, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan, cadre didactice de la cele două facultăţi ale institutului, precum şi invitaţi din străinătate, printrecare părintele provincial de Toscana – Florenţa, Antonio di Marcantonio, profesorul universitar doctor Angelo Molfetta, de la Universitatea Europeană din Roma, istoricul de artă Carla Michelli, precum şi studenţii institutului.

Francescanesimo/La storia di Frate Elia, continua il dibattito sull’architetto della Basilica di San Francesco

Rectorul Damian Gheorghe Pătraşcu a salutat invitaţii sosiţi în citadela franciscană. “Simpozionul dedicat figurii marelui frate Elia, tovarăşul apropiat al Sfântului Francisc, marchează deschiderea anului academic2014 – 2015. Mulţumesc părintelui Marius Căliman, promotorul acestei iniţiative, şi celorlalţi fraţi din Conventul din Cortona, pentru dorinţa lor de a aduce în centrul atenţiei pe acest ilustru frate al Ordinului nostru, poate prea puţin cunoscut de către mulţi dintre noi”, a spus profesorul Damian Gheorghe Pătraşcu, care a prezentat mesajele din partea Custodiei Generale “Sacro Convento” din Assisi şi a episcopului Diecezei de Iaşi, Petru Gherghel, cu privire la eveniment şi tema dezbătută.

În cuvântul său, părintele provincial Emilian Cătălin a spus că evenimentul a adus o lumină mai clară despre ceea ce a însemnat fratele Elia: “Este foarte bine să vorbim despre înaintaşii noştri din prisma spiritualităţii noastre. Astfel de întâlniri sunt un prilej de aprofundare a istoriei franciscane, de cunoaştere a personajelor importante ale acesteia, dar şi un motiv de a ne întări în credinţă plecând de la ceea ce a însemnat fratele Elia pentru Ordin, când abia se forma structura acestuia, şi de la imensa activitate desfăşurată din punct de vedere arhitectonic şi nu numai”.

La 26 iulie 1895, Sacra Congregaţie a hotărât înfiinţarea Provinciei „Sf. Iosif”, a Fraţilor Franciscani Minori Conventuali din Moldova. 

Primarul municipiului Roman, profesor Laurenţiu Dan Leoreanu, a adresat câteva cuvinte la început de an universitar: “Mi-am dorit şi am reuşit să fiu prezent astăzi la acest eveniment, să urez tuturor cadrelor didactice şi studenţilor un an universitar bun, cu rezultate frumoase. Mi-aduc aminte cu drag că foşti elevi ai Seminarului şi Institutului Franciscan sunt în aceste bănci, astăzi, de pe poziţia de profesor. Cadrelor didactice le urez sănătate, succes şi putere. Aşa după cum îi cunosc, sunt convins că o să vă facă să gustaţi cât mai profund din dulceaţa tainelor cunoaşterii, iar studenţilor aflaţi la început de drum le doresc să obţină rezultate frumoase şi să fie cu gândul spre obiectul major al finalităţii acestor cursuri şi desăvârşirii din punct de vedere duhovnicesc, pastoral şi teologic. Fiţi mereu o echipă, aşa cum s-a demonstrat că a fost întotdeauna aici”.

evenim 03Cum Romanul este înfrăţit cu localitatea Cortona din anul 2009, primarul Leoreanu a primit, din partea delegaţiei, un cadou simbolic. “Am amintiri foarte frumoase despre Cortona, pe vremea când părintele Eugen Răchiteanu era acolo. Cred că am reuşit să facem lucruri deosebite împreună. Ne apropiem de ziua de 4 octombrie, hramul lăcaşului din Cortona. În catedrala bisericii am semnat, pe 4 octombrie, în altar, actul de înfrăţire dintre Roman şi Cortona. Părintele Eugen Răchiteanu, un membru de seamă al familiei franciscane, a avut un rol deosebit în înfăptuirea acestui deziderat”, a spus primarul Leoreanu.

În cadrul simpozionului, invitaţii au susţinut comunicări ştiinţifice şi au iniţiat dezbateri referitoare la tema întâlnirii.

Părintele provincial de Toscana – Florenţa, Antonio di Marcantonio, profesorul universitar doctor Angelo Molfetta, de la Universitatea Europeană din Roma, şi istoricul de artă Carla Michelli au ţinut interesante conferinţe despre viaţa şi activitatea fratelui Elia de Cortona, o figură importantă a familiei franciscane, de la cărui moarte se împlinesc 760 de ani. A fost misionar, mare arhitect, om politic, primul organizator al mişcării franciscane, un personaj incomod, ale cărui personalitate şi genialitate au lăsat în istorie o urmă care nu poată fi ştearsă.

Conferinţe au susţinut preoţii Gabriel-Marius Căliman şi Silvestru Borşa (Cortona), precum şi profesorii Ștefan Acatrinei şi Cristian Dumea, de la ITRCF Roman.

Sursa: Ziarul de Roman

Simpozion_Frate_Elia

A Cortona un incontro-studio dedicato a frate Elia 

Frate Elia: le conclusioni del convegno a Cortona

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...