Galleria

ROMÂNIA, AGRODIASPORA: ROMÂNII DIN ITALIA AJUTAŢI SĂ INVESTEASCĂ ÎN AGRICULTURĂ


SATUL TĂU TE AŞTEAPTĂ! PREZENTAT ÎN ITALIA PROGRAMUL DE DEZVOLTARE RURALĂ 2014-2020 AL ROMÂNIEI.4

ROMA. După sesiunea de la Torino, 8 iunie, Milano, 9 iunie, s-a desfăşurat Vineri, 10 iunie, la sediul Ambasadei în Roma prezentarea proiectului AGRODIASPORA, realizată de o delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prezenţi ministrul pentru Românii de Pretutindeni  dl. Dan Stoenescu, dl. Dan Pineta şi dl. Laviniu Enii din partea Ambasadei.  Au participat la discuţii cu întrebări pe tema investiţiilor în agricultură reprezentanţi ai asociaţiilor, jurnalişti, cadre didactice şi intreprinzători interesaţi  de promovarea oportunităților pentru românii din Italia de a beneficia de sprijin în vederea derulării de activități în domeniul agriculturii în România.  Din partea  Asociaţiei “Italia-Romania Futuro Insieme” au participat Contele Fernando Crociani Baglioni şi Contesa Simona Cecilia Crociani Baglioni Farcaş. “Este o iniţiativă care vine ca răspuns solicitărilor românilor din diaspora. Mulţi români din Italia doresc să afle mai multe despre oportunităţile de investiţii în România din domeniul agriculturii şi, practic, prin această iniţiativă, pe care o avem împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dorim să le prezentăm oportunităţile. Este important ca noi să ştim care sunt problemele cu care se confruntă românii în acest domeniu, pentru a veni cu soluţiile adecvate“, a declarat dl. Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni – pentru www.romania-actualitati.ro.

Foto: C-tin Sorici

Programul Agrodiaspora – Ambasada României la Roma, 10 iunie 2016

La Torino trăiesc cu rezidenţă 56.000 de români, iar în întreaga provincie 100.000; la Milano, 13.000, iar în provincie 44.500, în vreme ce la Roma au rezidenţă 88.400 de cetăţeni români din cei 176.000 din întreaga provincie. Acestea au fost motivele pentru care autorităţile de la Bucureşti au demarat programul AGRODIASPORA în cele trei zone.

3

Ministrul Dan Stoenescu şi dl. Laviniu Enii

 “Domeniul agricol este un domeniu prioritar şi este o primă iniţiativă a Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Desigur, în funcţie de solicitările românilor din străinătate, vom veni şi cu alte iniţiative, care să îi aducă pe români mai aproape de România. În acest sens, chiar în această toamnă, vom colabora cu mediul de afaceri din ţară, dar şi cu mediul de afaceri românesc din străinătate, pentru a organiza un summit business diaspora, în care vom invita în ţară cei mai importanţi oameni de afaceri români din străinătate, pentru a intra în contact cu oameni de afaceri din România şi cu autorităţile centrale şi locale. Sunt doar câteva dintre iniţiativele în premieră, pe care şi le propune Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, iniţiativă care vine în sprijinul românilor din străinătate, dar şi în sprijinul românilor din ţară, pentru că, practic, noi considerăm că diaspora este un partener de dezvoltare pentru România“, a mai spus dl. Dan Stoenescu (www.romania-actualitati.ro).

Ministrul Dan Stoenescu şi Contele Fernando Crociani Baglioni

Ministrul Dan Stoenescu şi Contele Fernando Crociani Baglioni

8 9 6

14

Fotografii: Dl. C-tin Sorici.

Pentru a obţine mai multe informaţii privind politica de dezvoltare ruală 2014-2010 –  Programul Naţional de Dezvoltare Rurale (PNDR), accesaţi site-ruile:

http://www.madr.ro/

http://www.pndr.ro/

http://www.rndr.ro/

http://www.afir.info/

https://www.facebook.com/RNDR.Romania/

 

Inaugurarea programului de informare AgroDiaspora destinat românilor din străinătate

Data: 11.06.2016

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au inaugurat în perioada 8-10 iunie 2016 la Torino, Milano și Roma, Republica Italiană, programul AgroDiaspora, dedicat informării cu privire la accesarea fondurilor europene din domeniul agriculturii de către cetățeni români care locuiesc și muncesc în străinătate.

La Roma, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a declarat că programul AgroDiaspora a apărut ca o consecință firească a interesului manifestat de către membrii comunităților și mediului asociativ românesc din mai multe țări europene.

„Există un interes ridicat din partea românilor de a fi informați cu privire la accesarea fondurilor europene din diverse domenii, iar agricultura este unul dintre domeniile prioritare. Românii care muncesc în acest domeniu în afara granițelor pot contribui nu numai prin investiții, dar și prin experiența și modalitățile de lucru dobândite și e nevoie ca ei să fie bine informați cu privire la oportunitățile care există în România. „AgroDiaspora este o primă inițiativă de acest gen a Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În funcție de solicitările românilor din străinătate, vom veni şi cu alte inițiative, care să îi aducă pe români mai aproape de România”, a precizat demnitarul român.

În cadrul programului AgroDiaspora specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se vor întâlni cu membrii comunităților românești din afara granițelor pentru a le prezenta oportunitățile privind accesarea fondurilor europene în domeniul agriculturii și vor răspunde la întrebări legate de oportunitățile de investiții în acest domeniu în România. Seria sesiunilor de informare va continua cu întâlniri organizate și în cadrul altor comunități de români din statele europene, unde există interes pentru acest domeniu.

De asemenea, în cadrul parteneriatului DPRRP-MADR, au fost tipărite 10.000 de broşuri care conțin materiale informative cu privire la oportunitățile de accesare a fondurilor europene. Misiunile diplomatice ale României din Italia, Spania, Portugalia, Franța, Germania, Grecia, Marea Britanie și Irlanda vor distribui materialele informative românilor interesați să investească în domeniu.

„MADR fundamentează şi implementează politicile publice din sectorul agricol în acord cu Politica Agricolă Comună (PAC), preluând în mod activ politicile europene și adaptându-le la nevoile particulare ale României, prin promovarea soluțiilor şi intereselor proprii,” a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu. „România nu va putea avea în viitor agricultură performantă, cu o populație îmbătrânită la sate şi fără a rezolva problema fărâmițării exploatațiilor agricole. Românii care au optat — dintr-un motiv sau altul — să emigreze în statele UE sunt în majoritate tineri, deci vorbim de o mare parte din populația activă a României pe care n-o vom putea aduce acasă până când nu vom fi creat mediul, condițiile şi oportunitățile pe care aceștia le-au găsit în actualele state de rezidență. În acest sens, prin PNDR 2014-2020 sunt oferite tinerilor o gamă largă de oportunități de afaceri în agricultură şi dezvoltarea rurală. Salutăm inițiativa DPRRP de a informa românii din afara granițelor cu privire la accesarea fondurilor europene şi suntem convinși că aceasta va da roade!”, a adăugat demnitarul.

Sursa: http://www.mae.ro/node/37423

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...